Zdravo Homolje – med sa ukusom uspeha

Homolje je planinsko-kotlinska regija koja se nalazi u istočnoj Srbiji i koja neguje tradiciju proizvodnje meda i pčelinjih proizvoda. Med sa Homolja dobija se od cvetova drvenastih i zeljastih biljaka, najviše lekovitih biljaka, a zaštićen je oznakom geografskog porekla.

Inače, Homolje je prostor između planina Ježevice, Vukana, Vranja, Crnog vrha i Beljanice. U Homolju ima ukupno 17 naselja, a administrativni centar opštine na čijoj teritoriji se prostire najveći deo Homolja je Žagubica.

Zdravo Homolje je malo porodično poljoprivredno gazdinstvo, nalazi se u Žagubici. Iz dugogodišnjeg iskustva rada sa pčelama i ljubavi prema prirodi izrodila je ideja da se Igor Babejić, pčelar iz Žagubice, i profesionalno bavi pčelarstvom.

“Moj otac je pre 20 godina počeo da se bavi pčelarstvom, ali ozbiljnije u neku priču sam krenuo ja pre tri godine. Trenutno imamo 28 košnica, imamo u planu da proširimo pčelinjak, ali otom potom, videćemo vreme će pokazati, priča nam Igor i dodaje: Košnice su postavljanje na osunčanoj strani. Ne selimo pčele, radimo  stacionarni sistem gajenja. Osvnovne paše su nam livadska i bagremova paša,  očekujemo i da će biti šumskog meda. Prošla godina je bila dobra za pčelare. Prinos po košnici  bio je oko 20 kg. Prva nam je cvetna paša pa bagremova. Homolje je jedinstveno i zahtevno, zato što je to planinski predeo i bagrem ne medi u toj količini kao u nizijskim predelima, ali ima bolji ukus, ima neki šmek.

Kako bi imao više meda Igor je došao na ideju da posada medonosne biljke blizu pčelinjaka,na 50 m. Posejao je preko 20 vrsta, i to će mu značiti kada su paše najslabije a to je period, jul, avgust.

Medonosne biljke su sve one biljke koje pčele upotrebljavaju za pravljenje meda. Već dugo vremena se priča o ugroženosti pčela i o njihovom značaju za sav živi svet na našoj planeti. Razlozi zbog kojih su pčele sve ugroženije i zašto umiru u sve većem broju su mnogobrojni. Sve češća upotreba pesticida pri gajenju svih poljoprivrednih kultura, sve manji broj šuma i širenje gradova, smanjenje livada i poljskog cveća. Lavanda, divlji kesten, flebodija, samo se neke od biljaka koje je Igor posadio.

Iskusni pčelar, iz Žagubice je tokom godina bavljenja ovim poslom osim meda razvio i čitav asortiman pčelinjih proizvoda koje može da ponudi potencijalnim kupcima. Osim bagremovog i livadskog meda, u ponudi ima i  bagremov med sa pečenim lešnikom i orahom, bagremov med sa semenom koprive, bagremov med sa divljom kupinom i aronijom i propolis kapi, matičnu mleč, pergu, polenov prah.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca