Na svega osam kilometara od Smedereva, nalazi se selo Vodanj, ovo selo se može pohvaliti podatkom da se više od 90 odsto meštana danas bavi voćarstvom. Decenija unazad, meštani su postali svesni geografskog položaja i kvalitetna klime za uzgoj voća. Podižu se novi zasadi pod jabukom, breskvom i trešnjom, a i proizvođači koji pokreću svoje proizvodnje sve su mlađi.
Jedan od njih je i Ivan Đorđević.
“Prvo smo počeli da radimo sa višnjom, međutim cena iz godine u godinu je počela da pada. Morali smo da nađemo rešenje šta ćemo da radimo. Višnju imamo na 30 ari, sorta je oblačinska.
Oblačinska višnja je posebna sorta višnje, karakteristična za naše prostore i poznata po jedinstvenom ukusu. Zbog svojih karakteristika je jedna od najboljih industrijskih višanja na svetu. Pogodna je i za mašinsku berbu. Oblačinska višnja je sorta koja se uglavnom razmnožava putem izdanaka. Naziv je svakako vezan za selo Oblačina, ali se ne može pouzdano dokazati da je odatle potekla. Međutim u krajevima oko njega se nalaze najbolje plantaže ove voćke. Stablo kod ove sorte višanja je srednje bujno i ne raste mnogo u visinu. Korenov sistem se razvija uglavnom u površinskim slojevima zemlje. Nakon berbe se u svežem stanju može čuvati oko 4 dana i dobro podnosi transport, ističe Ivan.
Đorđevici osim zasada višnje imaju i dunju, jabuku, ostalo kupuju od voćara iz svog kraja.
“Pošto nismo mogli da prodamo višnju po toj ceni počeli smo da pravimo sokove. Eksperimentisali smo, prvo smo počeli da pravimo čist sok od višnje, ali bio je kiseo pa smo dodali i jabuku, da ne bi dodavali vodu i šećer. Majka Gordana je kako ona kaže glavna u proizvodnji, jer kako kaže mora da bude sve kako treba. Kvalitet joj je na prvom mestu.
Kanije su Đorđevići krenuli sa jabukom, kruškom, dunjom. Tržište je tražilo i druge sokove, pa su počeli da prave mikseve, jabuka-cimet, jabuka-cvekla-šargarepa i na kraju po njihovim rečima najbolji miks je jabuka- cvekla- šargarepa- peršun –limun. Đorđevići ssokove prodaju sa kućnog praga a učestvuju i na mnogim sajmovima.
Već dugi niz godina mnogi pobornici zdrave hrane svoju dnevnu dozu vitamina u organizam unose putem sokova napravljenih od zdravih namirnica, uglavnom voća. Stručnjaci kažu da postoji razlika između običnih sokova i hladno ceđenih sokova te tvrde da su ovi drugi mnogo zdraviji.
Sokovi su najlakši način da u organizam unosite potrebne vitamine i minerale, a hladno ceđeni sokovi su najbolji način. Većina ljudi ne može u toku dana putem obroka uneti preporučene količine voća i i zato su sokovi sjajni.
Sokove možete naručiti na tel: 064/2455-072