Vinarija Ivanović: Kako je sve počelo

Vino koje piješ u sebi nosi priču zemlje iz koje ponikne loza, sunca koje zalije zrna, klime koja mu daje miris i ruku čoveka koji mu daje ukus. Vina koja predstavljamo su rodom iz Župe, male pitome kotline oivičene sa severa obroncima Goča, sa juga Kopaonikom, a sa zapada zaštitnikom cele Župe, Željinom.

Vinarija Ivanović se nalazi u centru Aleksandrovca u okviru porodične kuće, a registrovana je prvi put 1919. godine. Podrum je bio u upotrebi  do 1946. da bi tada prešao u „sivu“ zonu, sve dok ga pola veka kasnije Dragoslav Ivanović nije ponovo registrovao. Danas vinariju vodi Ivan Ivanović, sin Dragoslava Ivanovića, zajedno sa sestrom Nadeždom.

Ivan Ivanović
Ivan Ivanović

Proizvodnja se bazira na dve autohtone sorte grožđa, prokupcu i tamjanici iz vinograda sa ukupnom površinom od 13 hektara. Od toga je 3.2 hektara u njihovom posedu, a ostatak vinogradi kooperanata iz župskog vinogorja sa najlepših južnih padina u okolini Aleksandrovca, Drenče, Ržanica i brda Varina.

U proseku, vinogradi su stari 60 godina, s tim da je većina vinograda posađeno u periodu od 2003. do 2018. godine, a najstariji davne 1903. godine, a u njima su sorte: tamjanika, prokupac, kaberne, merlo, župski bojadiser, i poslednji je posađen na izdvojenoj parceli vinograd sa tamjanikom, sovinjon blanom i semijonom. Taj manji vinograd namenski za bele sorte i vino tipa sotern jedini je na istočnoj ekspoziciji.

Kapacitet je 60.000 boca kolika je i godišnja proizvodnja od čega oko 25.000 litara zahvata barik podrum u kome se nalaze burad od srpskog hrasta od kojih je većina zapremine 500 litara, uz desetak klasičnih od 225 litara. Degustaciona sala urađena u etno stilu prima nešto više od dvadeset posetilaca kad je uparivanje hrane i vina u pitanju.

Ivanovići neguju stil prirodne proizvodnje, što podrazumeva korišćenje savremene tehnologije i enoloških preparata u najmanjoj mogućoj meri. Vinifikacija crvenih vina se izvodi na tradicionalan način, uvek u otvorenim kacama i uz ručno potapanje kljuka. Nakon toga, vina odležavaju 12 meseci u hrastovim buradima od 500 litara – iskustvo je pokazalo da za Prokupac to predstavlja idealnu zapreminu.

Stara kuća u kojoj se nalazi vinarija, i u kojoj Ivanovići i danas žive, je zaštićeni spomenik kulture. Tako se i našla na svim etiketama koje dolaze iz vinarije. Ona svedoči o tradiciji i vinarskim precima, a tik uz nju se nalazi i mala sala za degustaciju vrhunskih vina. Kod Ivanovića je to uvek sa kvalitetno uparenom hranom.

Vina dobijena na istinski tradicionalan način u sebi nose svu ljubav i pažnju uloženu tokom nastajanja i sazrevanja.

Zanos – Vino ili slatkiš, ili i jedno i drugo, ili tek odraz onog pravog, iskrenog poljupca koji ostaje zauvek…U berbi 2006. u vinogradu od 0.25h, po prvi put smo probali kasnu berbu rajnskog rizlinga. Posle mnogo pažnje i strepnje (zbog velike količine zaostalog šećera u vinu) dobili smo začuđujuće aromatično vino. Od tada se ovo vino proizvodi svake godine kada to klimatski uslovi dozvole. Vrlo kompleksno desertno vino žuto zelene boje, snažnog ukusa i nežnih aroma. Piti ohlađeno na 10°C – 12°C uz kremaste sireve, kolače sa koštičavim voćem i čokoladom, ili jednostavno uz osobu uz koju želite da provedete život.

Tamjanika – Ako je Prokupac kralj Župe, onda je Tamjanika sigurno njegova kraljica. Raskošno vino, slamnasto – žute boje sa zelenim odsjajem, karakterističnog muskatnog ukusa i mirisa koji u sebi nosi kombinaciju začinskih tonova tamjana, cimeta i bosiljka i voćne tonove ananasa i jagode. Lepo se slaže sa ribom i morskim plodovima, a posebno sa kolačima od oraha, lešnika i badema.

Petite Rose – Petite Rose (mala ruža) je tradicionalno župsko vino sa novim burgundskim pečatom. Proizvedeno je hladnom maceracijom Prokupca i Pinot Noir-a, a onda hladnom fermentacijom njihovog nefermentisanog grožđanog soka. Petite Rose ima nežan ukus (podseća na jagode), svetlo crvenu boju koja podseća na latice ruže u prvom cvetu i lepršavi miris proleća. Nežan ukus i prijatna kiselost se dobro slažu sa mladom jagnjetinom, voćem i voćnim desertima, i lenčarenjem u hladovini tokom vrelog letnjeg dana.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca