Vinska kuća Rakićević: Domaći dragulj po imenu Blagoslov

Na ustalasanim padinama, nadomak najčuvenijeg srpskog grada vina, Aleksandrovca, u jednom od najlepših sela Župe, Velja Glava, koje je udaljeno 7km od Aleksandrovca, blizu manastira Drenč,  nalazi se Vinska kuća Rakićević. Ova porodična vinarija uz puno rada i ljubavi prema vinogradima, prozivodi vrhunska vina.

Većim delom, zasadi Vinske kuće Rakićević se nalaze u Lukarevini, mestu udaljenom samo 2.5km od Aleksandrovca, gde možete obići  vinograde  i popiti času vina u podrumu starom 150 godina. Podrum je sagrađen 1886. godine i pod zaštitom  je države kao spomenik kulture grada Kraljeva.

Vinska kuća Rakićević iz Aleksandrovca registrovana je 2004. godine. Kapacitet je oko 30.000 litara, ali napune ga samo do pola, pa planiraju proširenje ovih hektar ipo vinograda koji je, tamo šezdesetih, uglavnom posadio deda današnjeg vlasnika Bratislava. Biće još prokupca i nekih 50 ari tamjanike jer „nema bolji vinograd od svog zasada”.

„Imam poljanu Lukarevina, tu je stara kuća ima 140 godina, tu je podrum, gore je nekad bio konak. Možemo da primimo oko 30 gostiju a poslednjih pola veka ništa se nije menjalo” – kaže Bratislav.

Ima nešto šardonea koji sam posadio iza 2000. godine, i malo belog burgundca. To sam uradio još dok sam bio mlad vinar i nisam znao šta da sadim – priznaje Bratislav. – Ali mislim da je došlo vreme da povadimo šardone, nije on za Župu. Kvalitet bude dobar ali malo daje po čokotu pa se ne isplati. Uglavnom se sadi tamjanika i prokupac, pa ima i ta neka jagoda što mislim da je optimalno za ovaj kraj i klimatske promene. Tamjanika odlično podnosi sušu, posebno ove sušne godine kada se klima menja. Suša je dobra i za prokupac koji se ionako kasnije bere, a što ga kasnije obereš bolje je jer smo okruženi sa tri planine, pa imamo tople dane a hladne noći, što grožđe voli.

Vino Blagoslov je crveno vino dobijeno od autohtone sorte Prokupac, koja sa župskim suncem zarobi u bocu domaći dragulj po imenu Blagoslov. Ovo vino karakteriše tamna rubin boja sa ukomponovanim taninima, primesama hrastovine i diskretnim mirisom domaćeg voća.

Zdravica je rose vino nastalo razdvajanjem najkvalitetnijeg samotoka i njegovim vrenjem, koje u nežnom kontaktu između šire i bobica grozđa daje blistavo vino, otvorene rubin boje, sa sortnom karakteristikom domaće autohtone sorte Prokupac.

Ovo vino karakteriše izbalansiran odnos kiselina, pružajući osećaj svežine i punoće, koja zaostaje u ustima, što daje zaokruženost ukusa i mirisa, karakterističnu za vina tipa rose.

Tamjanika je suvo stono belo vino pravljeno po recepturi porodične manifakture. Ovo vino je dobijeno od bobica grožđa Tamjanike, sa vrenjem koje obavljaju fermentisani kvasci. Tamjanika je pitko i harmonično vino veoma prijatnog ukusa i mirisa i posebne slasti.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.05.2024.

Prvi regionalni vinski festival „Pančevo Wine Weekend“

20.05.2024.

Srpska vina na sajmu u Londonu

13.05.2024.

Još jedan Festival vina u nizu

09.05.2024.

17. po redu Međunarodni sajam meda i vina

09.05.2024.

Ovo vino mogu da piju samo oni sa dubokim džepom

06.05.2024.

Kako muzika utiče na ukus vina

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca