Zdravac za dobro zdravlje

Pitomi zdravac ili zdravac (lat. Geranium macrorrhizum L.) je višegodišnja biljka koja pripada porodici zdravaca (lat. Geraniaceae). Raste nisko i gusto prekriva zemljište, ali raste do 40 cm.

Latinsko ime roda geranijum potiče od grčke reči geranos što u prevodu znači ždral i to zbog kljunastog oblika voća. Ime vrste macrorrhizum u prevodu znači veliki koren. Na stranim jezicima zove se bigroot geranium, rock crane’s-bill i Bulgarian geranium (eng.), Felsen-Storchschnabel i Balkan-Storchschnabel (nem.), korenikasta krvomočnica (slo.), geranio crestato i geranio odoroso (ita.), géranium à gros rhizome i géranium à grosses racines, (fra.).

Zdravac je višegodišnja biljka koja cveta od maja do jula. Cela biljka je veoma prijatnog mirisa.

Veoma je rasprostranjena biljka koja raste po brdskim i planinskim predelima, na zasenjenim vlažnim mestima, u listopadnim šumama a neki je gaje i kao baštensku biljku.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Cvetovi su jednostavnog oblika, ljubičasto- ljubičasti, ili bele boje, i oblikom podsećaju na rodin kljun.

Među biljnim vrstama ovig  roda možemo pronaći i crveni zdravac, Geranium robertiamum.

U lekovite svrhe koristi se cela biljka ali najčešće koren. Koren se vadi u proleće i jesen.

Usled visokog sadržaja tanina, zdravac ima široku primenu kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja, bilo da su u pitanju krvarenja usled povreda ili posekotina, krvarenja desni, krvarenja iz nosa, krvarenje hemoroida, hematurija, krvarenje iz materice ili iskašljavanje krvi. Tanini takođe deluju i adstringetno, pa čaj od zdravca nalazi primenu i kao sredstvo za zaustavljanje proliva.

Čaj od zdravca priprema se tako sto se jedna ravna kašikica osušene biljke prelije sa 2,5 dl ključale vode. Nakon 20-tak minuta procediti i popiti po jednu šolju čaja dnevno. Najbolje ujutru na prazan stomak

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca