Urbani salaš na Novosadskom sajmu poljoprivrede

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu,  ove godine ima jednu novinu a to je Urbani salaš. Posetioci Sajma imaju priliku da, u toj svojevrsnoj povrtarskoj oazi, saznaju sve o biobaštama, onim koje omogućavaju da se uzgaja na terasama.

Urbani salaš realizuje se na inicijativu Novosadskog sajma, uz podršku Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i šest poljoprivrednih gazdinstava.

–Sada je 21. vek, i činjenica je da u urbanim sredinama sve  više popločanih površina, a sve manje je oaza zelenila, tj.prostora gde možemo da se relaksiramo. Mi sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, želimo da predstavimo kako na malom prostoru može da se napravi mini površina za relaksaciju. Predstavljamo radionice za decu, gde različiti Departmani prikazuju čime se mi bavimo. Tema su i urbane baste, urbano zelenilo, sadnice, radionice o insektima, istakla je Mihaela Kavran doktor Biotehničkih nauka na Poljoprivrednom fakultetu i dodala:

U pitanju si igre memorije, asocijacije. Insekti su oni koji se pojavljuju u urbanim sredinama, komarci, bubašvabe muve. Pored tih insekata koji su štetni za zdravlje čoveka i životinja, predstavljamo i insekte koji su štetni i za biljke, u urbanim sredinama.

Jedna od biljaka koje treba saditi je kadifica jer je  cvet koji se lako uzgaja, a čini nekoliko stvari za nas i za povrće.

Kadifica privlači pčele i druge oprašivače koji su neophodni da bi oprašili biljke. Takođe, kadifa privlači bubamare, parazitsku mini osu i druge grabežljive insekte koji se hrane lisnim vašima i drugim štetočina koje mogu da oštete useve.

– Urbane bašte su održive na terasama, na prostoru koji ima dovoljno sunčeve svetlosti, pa je uz adekvatnu negu i odabir supstrata moguće uzgajati različite biljne vrste.

Urbane bašte  su novi pravac u gradovima. Dobro ih je postaviti gde je god moguće.

Lepo i praktično – to je ono što bi trebao da bude glavni zadatak svih onih koji učestvuju u projektu zvanom Urbani salaš ili bašta.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca