Španija: Vrhunske tehnologije na zavidnom nivou

Španija nam je poznata kao zemlja koja je mudrom poljoprivrednom politikom i razvojem napredne tehnologije prevazišla nepovoljne geografsko-klimatske faktore i postala jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika voća i povrća.

Španija je danas ne samo vodeći proizvođač povrća i svinjskog mesa u EU, najveći svetski proizvođač maslinovog ulja i drugi proizvođač vina u svetu, već i jedna od zemalja EU sa tehnološki najnaprednijim poljoprivredno-prehrambenim sektorom. Tehnološke inovacije su rezultat razgranate mreže i bliske saradnje državnih institucija, istraživačkih instituta, privatnih kompanija i korisnika koji sarađuju sa jednim ciljem: da špansku proizvodnju učine što konkurentnijom i efikasnijom.

Na ovogodišnjem  Sajmu poljoprivrede, 8. godinu za redom, učestvuje sa 9 kompanija. Predstavljaju se proizvodi za prehranu i zaštitu bilja, sistema za navodnjavanje (kap po kap i velike zalivne mašine), oprema za voćarstvo, IT rešenja za pametnu i preciznu poljoprivredu kao i veterinarski lekovi i vakcine.

Staklenike na jugu Španije karakteriše održivost i čuvanje životne sredine, posebno kod solarnih staklenika. S jedne strane, u ovim plastenicima primenjuje se biološka kontrola kako bi se štetočine koje ugrožavaju useve zadržale na niskom nivou, čime se minimizira upotreba hemijskih pesticida. S druge strane, većina plastičnih materijala sa ovih plastenika se reciklira i ponovo koristi.

Koliko je upravo primena ovih tehnologija odigrala važnu ulogu u španskoj poljoprivredi, najbolje svedoči slučaj oblasti južne Almerije. Verovatno je poznato da je Almerija, jedan od najsušnijih regiona Evrope, danas centar poljoprivredne proizvodnje i izvoza koji je 2022. godine dostigao vrednost od 3,9 milijarde evra (preko 50% poljoprivrednog izvoza Andaluzije i 6,5% celokupnog španskog izvoza poljoprivredo-prehrambenih proizvoda).

Kako kaže analitičar tržišta u Ekonomskom odeljenju Ambasade Španije Ivana Đuranović-Veselinov, što se ovogodišnjeg sajma tiče, primećeno je izraženo interesovanje posetilaca za biološke preparate za ishranu i zaštitu bilja, što je možda i očekivano imajući u vidu da je Španija zemlja sa najvećom površinom pod ekološkom proizvodnjom (2.635.442 hektara) u Evropi, te da potražnja čini da ponuda sredstava za ovaj vid poljoprivrede mora konstantno odgovarati novim zahtevima korisnika. Španske kompanije stoga ulažu značajna sredstva i napore u razvoj baš tog segmenta preparata namenjenih proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.05.2024.

Šampioni Sajma u stočarstvu

24.05.2024.

Međunarodni poljoprivredni sajam: Veći, posećeniji, lepši, bolji

22.05.2024.

Aleksandar Martinović sa delegacijama Republika Malavi i Gabon

21.05.2024.

Italija sigurno tržište za srpski lešnik

20.05.2024.

NLB Komercijalna banka: Specijalna sajamska ponuda poljoprivrednih kredita!

19.05.2024.

Aleksandar Martinović: Evropska unija najznačajniji spoljno–trgovinski partner Republike Srbije

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca