Španija: Vrhunske tehnologije na zavidnom nivou

Španija nam je poznata kao zemlja koja je mudrom poljoprivrednom politikom i razvojem napredne tehnologije prevazišla nepovoljne geografsko-klimatske faktore i postala jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika voća i povrća.

Španija je danas ne samo vodeći proizvođač povrća i svinjskog mesa u EU, najveći svetski proizvođač maslinovog ulja i drugi proizvođač vina u svetu, već i jedna od zemalja EU sa tehnološki najnaprednijim poljoprivredno-prehrambenim sektorom. Tehnološke inovacije su rezultat razgranate mreže i bliske saradnje državnih institucija, istraživačkih instituta, privatnih kompanija i korisnika koji sarađuju sa jednim ciljem: da špansku proizvodnju učine što konkurentnijom i efikasnijom.

Na ovogodišnjem  Sajmu poljoprivrede, 8. godinu za redom, učestvuje sa 9 kompanija. Predstavljaju se proizvodi za prehranu i zaštitu bilja, sistema za navodnjavanje (kap po kap i velike zalivne mašine), oprema za voćarstvo, IT rešenja za pametnu i preciznu poljoprivredu kao i veterinarski lekovi i vakcine.

Staklenike na jugu Španije karakteriše održivost i čuvanje životne sredine, posebno kod solarnih staklenika. S jedne strane, u ovim plastenicima primenjuje se biološka kontrola kako bi se štetočine koje ugrožavaju useve zadržale na niskom nivou, čime se minimizira upotreba hemijskih pesticida. S druge strane, većina plastičnih materijala sa ovih plastenika se reciklira i ponovo koristi.

Koliko je upravo primena ovih tehnologija odigrala važnu ulogu u španskoj poljoprivredi, najbolje svedoči slučaj oblasti južne Almerije. Verovatno je poznato da je Almerija, jedan od najsušnijih regiona Evrope, danas centar poljoprivredne proizvodnje i izvoza koji je 2022. godine dostigao vrednost od 3,9 milijarde evra (preko 50% poljoprivrednog izvoza Andaluzije i 6,5% celokupnog španskog izvoza poljoprivredo-prehrambenih proizvoda).

Kako kaže analitičar tržišta u Ekonomskom odeljenju Ambasade Španije Ivana Đuranović-Veselinov, što se ovogodišnjeg sajma tiče, primećeno je izraženo interesovanje posetilaca za biološke preparate za ishranu i zaštitu bilja, što je možda i očekivano imajući u vidu da je Španija zemlja sa najvećom površinom pod ekološkom proizvodnjom (2.635.442 hektara) u Evropi, te da potražnja čini da ponuda sredstava za ovaj vid poljoprivrede mora konstantno odgovarati novim zahtevima korisnika. Španske kompanije stoga ulažu značajna sredstva i napore u razvoj baš tog segmenta preparata namenjenih proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.05.2024.

Aleksandar Martinović: Evropska unija najznačajniji spoljno–trgovinski partner Republike Srbije

17.05.2024.

Sutra počinje najvažniji agro-biznis događaj

14.05.2024.

Italijanske visoko inovativne tehnologije

14.05.2024.

Seminar: Izazov ili šansa za soju iz našeg regiona

23.04.2024.

Uskoro najveća smotra agrara

09.04.2024.

Izložba poljoprivredne mehanizacije tradicionalno privlači najveći broj posetilaca Međunarodnog poljoprivrednog sajma

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca