Obavezna zaštita vinove loze

Na području Srbije, vinova loza se nalazi u različitim fazama cvetanja, objavila je Prognozno-izveštajna služba zašteite bilja (PIS).

Ovo je izuzetno osetljiva faza sa aspekta zaštite od prouzrokovača bolesti, pogotovo imajući u vidu uslove u kojima se odvija proizvodnja, česte padavine, visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha i temperature u rasponu od 13 do 26 °C što su gotovo optimalni uslovi za razvoj najznačajnijih patogena.

U neadekvatno štićenim vinogradima i tamo gde se nije mogla sprovesti pravovremena zaštita zbog obilnih padavina, uočeni su simptomi plamenjače, pepelnice i crne truleži, a u zasadima sa ekspozicijom u dolinama čak i prisustvo simptoma sive truleži na cvetnim kapicama.

Čim vremenski uslovi dozvole, preporuka je primena sledeće kombinacije fungicida:

Važno: Usled intenzivnog porasta biljne mase, u ovom momentu je veoma značajna mera prekraćivanja i vezivanja lastara kako bi aplikacija pri zaštiti zasada bila što kvalitetnija.

U vinogradarskim područjima gde je prisutna i proizvodnja uljane repice, već nekoliko godina se beleži prisustvo repičinog sjajnika na cvastima. Kao posledica ishrane ove štetočine polenom, dolazi do pojave rehuljavih grozdova.

Kako je u fazi cvetanja zabranjena primena insekticida, gde god je izvodljivo, preporučuje se postavljanje žutih posuda sa vodom i deterdžentom za masovno izlovljavanje repičinog sjajnika.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.07.2024.

Kila kupusa

25.06.2024.

Grinje na malini

12.06.2024.

Primena tečnih đubriva u vinogradarstvu

04.06.2024.

Lobesia botrana – pepeljasti grožđani moljac

30.05.2024.

Čime zaštititi vinovu lozu

27.05.2024.

Ovu su preparati za zaštitu lubenice

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca