Stočarska zadruga „Moravka“ – Ovo je ključ uspeha

Poljoprivredna stočarska zadruga “Moravka”, osnovana je  2018. godine i broji šest članova osnivača. Bave  se marketingom i promovisanjem naše stare autohtone rase svinja Moravke.

U vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića Srbija je doživela uspon u uzgoju rase svinja moravka. Austrougarska se odlučila da pored svojih rasa svinja mangulice uvozi iz Srbije i rasu moravku. Uvidevši ogromnu razliku u boljem kvalitetu mesa tada je cela Srbija bila pokrivena miloševim trgovcima koji su obilazili sva sela i zaseoke oko reke Morave gde su se gajile. Bila su to krda svinja koje su tu slobodno živele u prirodi i donosile ogromne prihode tadašnjem srpskom stanovništvu”, ističe Goran Bojović, direktor zadruge “Moravka” iz Čačka.

To je sada naša autohtona rasa  koja ima tradiciju  dugu 200 godina.

Misija zadruge je zaposliti mlade ljude na selu kroz vid kooperativne proizvodnje direktno u zadruzi. Proširivanje delatnosti zadruge radi uključivanja šire seoske populacije u ostvarivanju profita i mogućnost održivog razvoja gajenja uatohtonih rasa svinja. Sada u Srbiji ima pre 3000 umatičenih grla Moravki, koje su na gazdinstvima širom Srbije. Zadruga radi na pomoći proizvođačima, na edukaciji jer je Zadruga sastavljena od eminentnih stručnjaka.

„Moravke nisu zahtevne za uzgoj i dnevne količine hrane su mnogo manje u odnosu na bele svinje, jer se prirodno rađaju mnogo manje od belih i duži je period gajenja u odnosu na bele svinje za više od mesec dana. Kasnije stižu prasići moravke od prasića belih svinja koje su stvarane za rast na betonu i hranjenje koncentratom za brži prirast dok moravke žive slobodno” istakao je naš sagovornik.

Autentični proizvodi od autohtone rase Moravka, istoimene Poljoprivredno stočarske zadruge iz Čačka, privukli su pažnju  žirija “Etno brenda.  Iz asortimana zadruge Moravka izdvajaju se dimljena slanina i dimljena kobasica, pripremane i sušene na prirodan način, na temperaturi oko nula stepeni. Proizvodi od moravke su veoma traženi, jer ova stara rasa ima niz prednosti u odnosu na druge. Zahvaljujući gospodinu Goranu Bojoviću, direktoru Zadruge, skoro zaboravljena Moravka ponovo se vraća na naše tržište, na Jelici i okolnim selima sve je više mladih domaćina koji gaje „moravku“. Postoji i interesovanje stranih kompanija da se proizvodnja omasovi. Posebna prednost je što to mlade zadržava na selu, jer mogu pristojno da žive od svoga rada.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.04.2024.

Afrička kuga pojavila se u okolini Kraljeva i Čačka

19.04.2024.

Zemljoradnička zadruga „Lipovac“

18.03.2024.

Zadrugarstvo i njegov značaj za razvoj privrede Republike Srpske

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

25.01.2024.

130 godina zadrugarstva u Srbiji

23.11.2023.

Milun Todorović: Naredne godine biće uvedene nove mere kao pomoć voćarima

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca