Koje su prednosti eAgrara

Novi informacioni sistem eAgrar  omogućava:

online registraciju poljoprivrednih gazdinstava (PG);

pristup i upravljenje podacima o svom PG preko portala na dnevnom nivou od strane poljoprivrednika (izmene podatka, brisanje PG);

online podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz RPG-a i zahteva za podsticaje u poljoprivredi;

uštedu vremena kod obrade zahteva usled uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronske obrade zahteva;

brže odobravanje podsticaja, bržu isplatu;

smanjenje mogućnosti greške pri podnošenju i obradi zahteva, kao i ubrzanje obrade zahteva usled uvezivanja relevantnih registara;

ukidanje potrebe za štampanjem i arhiviranjem papirne dokumentacije;

omogućiće efikasnije izveštavanje, praćenje statistike podsticaja i veći stepen kontrole.

Zakonodavni okvir za uvođenje eAgrara stvoren je izmenama i dopunama Zakona u poljoprivredi i ruralnom razvoju krajem 2021. godine.

Registar i procedure vezane za RPG i odobravanje podsticaja formulisane su 2004. godine, te su mnoga tehnološka, softverska, ali i proceduralna rešenja zastarela.

Procedura je bila komplikovana zbog čega su odobravanje i isplata podsticaja kasnili.

Tako je na primer za upis u RPG bilo potrebno otići na minimum 4 „šaltera“ i popuniti 89 podataka na 8 različitih obrazaca/priloga, od čega su se brojni podaci unosili više puta.  Procenjeno je da je bilo potrebno odvojiti 4.5 sati za pripremu i podnošenje zahteva i 1320 dinara na ime taksi, provizija i za štampanje dokumentacije.

Obrađivači su bili u obavezi da za svaki zahtev ručno provere svaki pojedinačni podatak upoređujući podatke iz zahteva i dokaznu dokumentaciju, koriste 3 različite aplikacije u obradi zahteva i štampaju dokumentaciju i arhiviraju veliki broj papira. Gubilo se puno vremena u dostavi papirnih zahteva i rešenja.

Poljoprivredni proizvođači obavešteni o svim detaljima i narednim koracima putem zvaničnih kanala komunikacije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – sajta i društvenih mreža.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

10.07.2024.

Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture za 2024. godinu.

21.03.2024.

Apel poljoprivrednim proizvođačima

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

03.03.2024.

Održan treći Međunarodni poljoprivredni sajam u Bogatiću

28.02.2024.

Treći međunarodni sajam u Bogatiću

23.02.2024.

Uskoro Međunarodni sajam poljoprivrede “Bogatić 2024”

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca