Srpske i kineske kompanije potpisale ugovore u vrednosti od pola milijarde dolara

U Beogradu je danas 15 kineskih državnih preduzeća potpisalo Sporazume o trgovini sa srpskim kompanijama u vrednosti od oko pola milijarde dolara, a potpisivanju je prisustvovala i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Ministarka Tanasković je rekla da poljoprivreda predstavlja jednu od prioritetnih oblasti saradnje između naše dve države, kao i da je robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između Kine i Srbije čak 55,5 miliona dolara.

„Naša robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u odnosu na 2015. godinu kada je bila 14,2 miliona dolara, porasla je do 55,5 miliona dolara. To svakako predstavlja rezultat prethodne saradnje, rada i truda i potpisivanja svih prethodnih sporazuma. Mi tu ne želimo da stanemo već mislimo da je to sam početak saradnje za naše dve prijateljske zemlje“, istakla je Tanasković.

Sporazum o slobodnoj trgovini doći će kao kruna te saradnje, rekla je Tanasković na skupu kome je prisustvovao i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Osvrnuću se i na moje gostovanje u Kini i zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma za izvoz naše hrane za kućne ljubimce i meda, i nadam se da ćemo vrlo brzo potpisati već usaglašen sporazum za izvoz jabuke. Želim da naglasim da je ovo tek početak saradnje, da imamo puno prostora i da ćemo se truditi da u narednom periodu osvojimo što veći deo kineskog tržišta“, zaključila je ministarka.

Ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo istakla je da je Kina dve godine za redom važan ekonomski partner Srbije.

„U martu ove godine Kina i Srbija su zvanično počele i pregovore o Sporazumu o slobodnoj trgovini i uverena sam da će ekonomska saradnja biti još veća. Ovo je dobar trenutak da kineska delegacija poseti Srbiju sa ciljem promocije trgovine. Delegaciju čini više od 10 velikih i moćnih preduzeća i oni će danas sa srpskim preduzećima potpisati ugovore o nabavci i upoznaće se sa razvojem srpske privrede na terenu što će doprineti bližoj i boljoj saradnji obe strane“, navela je Čen Bo.

Sporazumi su potpisani u okviru poslovnih susreta srpskih i kineskih kompanija. Delegacija za promociju trgovine iz Kine se sastoji od tridesetak predstavnika i 15 kineskih državnih preduzeća iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, oblasti hemijske industrije, mineralnih resursa, prerade drveta, usluga i drugo.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

01.01.2024.

Jelena Tanasković: Budžet za agrar je rekordan i namenjen je godini u celosti

17.10.2023.

Jelena Tanasković: Potpisan sporazum za usaglašavanje izvoza srpskih jabuka u Kinu

25.09.2023.

Srbija povećala izvoz brašna u EU

02.09.2023.

Sajam šljiva u Osečini

02.09.2023.

Saopštenje Ministarstva poljoprivrede: Srbiji nije zabranjen izvoz voća u EU

22.05.2023.

Jelena Tanaskovic potpisala Sporazum o saradnji sa poljoprivrednicima

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca