Uslovi koje treba zadovoljiti prilikom prerade mleka

Najpre je neophodno očistiti i provetriti staju. Pre muže se naravno vime opere mlakom vodom i obriše čistom krpom. Zatim se dezinfikuje nekim dezificijensom i obriše papirnim ubrusom. Ruke muzača moraju da budu čiste, a pribor za mužu mora da bude čist i dezinfikovan.

Ako se sirovo mleko prerađuje u malim mlekarama, prostor za preradu mora da bude odvojen od štale. Trebalo bi da objekat ima prostor za prijem mleka. Različite faze proizvodnje i sve druge aktivnosti mogu da se obavljaju u istoj prostoriji, ali da se sprovedu sve mere čišćenja, pranja i dezinfekcije. Oprema za preradu može da se pere i čuva u istoj prostoriji, opet uz sve mere higijene. U okviru objekta potrebno je da postoji prostorija za zrenje sira i rashladni uređaj za skladištenje proizvoda.

Neophodno je obezbediti garderobu za presvlačenje radnika, kao i toalet. Procedura čišćenja i dezinfekcije podrazumeva uklanjanje krupnog otpada, ispiranje toplom vodom, tretman rastvorom za čišćenje, nanošenje pa ispiranje kiselog i alkalnog sredstva, tretman prostorija dezinfekcionim sredstvima i premazivanje sireva antifungalnim sredstvima.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.07.2024.

Raspisan Javni poziv za premiju za mleko za drugi kvartal 2024. godine

20.07.2024.

Uskoro Javni poziv za premiju za mleko za drugi kvartal 2024. godine

19.07.2024.

Toplotni stres kod krmača

15.07.2024.

Za ovu bolest vakcina je jedini spas

14.06.2024.

Afrička kuga širi se u selima kod Valjeva i Mionice

10.06.2024.

Surutka u ishrani svinja

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca