Održan sastanak proizvodjača i otkupljivača malina

U  Arilju je  održan sastanak  Udruženja malih hladnjača i velikih proizvođača malina “Naše voće” sa ciljem rešavanja problema u malinarstvu iz prethodne godine. Zaključni sastanka su:

Hitno da se ubrza odobravanje kredita u banci Poštanska štedionica,  po jednostavnoj proceduri i zalogu maline sa ličnim menicama za dobijanje kredita, a namena je isplata proizvođača i dobavljača.

Prioritet je  da se kredit odobri hladnjačama u roku od 10 dana onima koje imaju određenu količinu  malina na lageru u sopstvenoj hladnjači i imaju prijavljeno dugovanje RPG i dobavljačima repromaterijala koji je korišćen za proizvodnju i preradu malina.

U drugom krugu odobravanja da se odobravaju krediti hladnjačama koje su isplatile malinu proizvođačima,  a imaju malinu na lageru do 100 tona , a sredstva namenski moraju koristiti za isplatu proizvođača maline roda  iz 2023.

Nakon toga mogu se odobravati kredii malim hladnjačama koje imaju problem ako su prodale malinu i imaju dug ka proizvođacima i dobavljacima , ako imaju dosatne garancije  a sve je ovo podledica u sva tri slucaja poremecaja na trzistu u sezoni 2022 godini.

Odluka na nivou Udruženja, a tiče se teritorije od Surdulice preko Arilja do Drine

Ograđujemo se od bilo kakvog  uticaja politizacije  u malinarstvu, gde je naneno velike štete u malinarstvu.

Takođe se jednoglasno protivimo ekonomskom  iscrpljivanju i tihom bankrotu, malih hladnjačara.

Odluka na nivou Udruženja Naše voće Srbija do 25.6. Gde ce biti donet plan ucešća u otkupu i sabiru  maline u sezoni 2023. godine.

Odluka o načinu prodaje maline iz zaliha iz 2022.  gde sada vidimo da imamo lager maline  5000 t sa kvalitetom koji nijedna grupacija nema trenutno u Evropi, a svedoći smo da  sada malina koja se bere nije u kvalitetu i u plavnim područjima biće prisustvo raznih primesa.

Hitno da se mobilišu Opstine i PSS Službe da odu na teren i pomognu saniranju ove nezapamćene nepogode.

U najkraćem roku da se održe sastanci gde ćemo mi dati naše predloge i zahteve,a radi odrzivosti maline u Srbiji i ekonomskom opstanku naših porodica u Ministarstvu poljoprivrede, sa predsednicom Vlade, Kabinetu Predsednika.

Ono što malinarstvu fali već godinama unazad jeste dugoročna strategija razvoja malinarstva ali i prezentovanja inostranom kupcu.

 

Ono što je evidentno, jeste da su proizvođači sa berbom koja polako počinje, u problemu i u jednoj veoma neizvesnoj situaciji.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.02.2024.

Prijavljivanje za podsticaje za zakupljeno zemljište samo na osnovu ugovora

23.01.2024.

Jelena Tanasković: Predviđeno da se subvencije svake godine uvećavaju za 10 odsto

15.01.2024.

Knjiga Aleksandra Leposavića: Savremena proizvodnja maline

12.01.2024.

Vlada usvojila uredbu o podsticajima u poljoprivredi

12.01.2024.

I mi konja za trku imamo

04.01.2024.

Kuća zdravlja kod Dragana Jocića iz Vlaške

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca