Održan sastanak proizvodjača i otkupljivača malina

U  Arilju je  održan sastanak  Udruženja malih hladnjača i velikih proizvođača malina “Naše voće” sa ciljem rešavanja problema u malinarstvu iz prethodne godine. Zaključni sastanka su:

Hitno da se ubrza odobravanje kredita u banci Poštanska štedionica,  po jednostavnoj proceduri i zalogu maline sa ličnim menicama za dobijanje kredita, a namena je isplata proizvođača i dobavljača.

Prioritet je  da se kredit odobri hladnjačama u roku od 10 dana onima koje imaju određenu količinu  malina na lageru u sopstvenoj hladnjači i imaju prijavljeno dugovanje RPG i dobavljačima repromaterijala koji je korišćen za proizvodnju i preradu malina.

U drugom krugu odobravanja da se odobravaju krediti hladnjačama koje su isplatile malinu proizvođačima,  a imaju malinu na lageru do 100 tona , a sredstva namenski moraju koristiti za isplatu proizvođača maline roda  iz 2023.

Nakon toga mogu se odobravati kredii malim hladnjačama koje imaju problem ako su prodale malinu i imaju dug ka proizvođacima i dobavljacima , ako imaju dosatne garancije  a sve je ovo podledica u sva tri slucaja poremecaja na trzistu u sezoni 2022 godini.

Odluka na nivou Udruženja, a tiče se teritorije od Surdulice preko Arilja do Drine

Ograđujemo se od bilo kakvog  uticaja politizacije  u malinarstvu, gde je naneno velike štete u malinarstvu.

Takođe se jednoglasno protivimo ekonomskom  iscrpljivanju i tihom bankrotu, malih hladnjačara.

Odluka na nivou Udruženja Naše voće Srbija do 25.6. Gde ce biti donet plan ucešća u otkupu i sabiru  maline u sezoni 2023. godine.

Odluka o načinu prodaje maline iz zaliha iz 2022.  gde sada vidimo da imamo lager maline  5000 t sa kvalitetom koji nijedna grupacija nema trenutno u Evropi, a svedoći smo da  sada malina koja se bere nije u kvalitetu i u plavnim područjima biće prisustvo raznih primesa.

Hitno da se mobilišu Opstine i PSS Službe da odu na teren i pomognu saniranju ove nezapamćene nepogode.

U najkraćem roku da se održe sastanci gde ćemo mi dati naše predloge i zahteve,a radi odrzivosti maline u Srbiji i ekonomskom opstanku naših porodica u Ministarstvu poljoprivrede, sa predsednicom Vlade, Kabinetu Predsednika.

Ono što malinarstvu fali već godinama unazad jeste dugoročna strategija razvoja malinarstva ali i prezentovanja inostranom kupcu.

 

Ono što je evidentno, jeste da su proizvođači sa berbom koja polako počinje, u problemu i u jednoj veoma neizvesnoj situaciji.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Zaključen Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

08.07.2024.

Raspisana dva javna poziva namenjena poljoprivredinicima

04.07.2024.

Poljoprivrednicima 46 traktora

26.06.2024.

Poziv bankama za kreditiranje

21.06.2024.

Ukupno 4,5 miliona dinara za podsticajne mere u poljoprivredi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca