Podrška mladima na selu

Potpredsednik  Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić uručio je danas u Novom Sadu ugovore vredne ukupno 200 miliona dinara mladim poljoprivrednim proizvođačima u Vojvodini, kojima su bespovratna finansijska sredstva dodeljena na nedavno zaključenom konkursu namenjenom podršci ruralnom razvoju.

Ta bespovratna finansijska sredstva su, prema propozicijama javnog poziva, raspodeljena na 163 nosioca poljoprivrednog gazdinstva u pojedinačnim iznosima od najmanje 500.000 do maksimalnih 1,5 miliona dinara po prijavi.

– Suština ove podrške je da nam mladi ostanu na selu, odnosno da ih vratimo na selo, da žive i rade – istakao je Galić uručujući ugovore i napomenuo da je od 2017. godine, kada je počeo taj vid podrške pokrajine ruralnom razvoju, oko 1.000 mladih ljudi dobilo pomoć da kupe mašine, opremu i druga sredstva za proizvodnju kojom se bave.

U okviru ove pomoći pravilnikom je predviđeno da Pokrajina finansira čak 90 odstvo vrednosti investicije za koju se opredelio određeni podnosilac prijave na konkursu.

– Ukoliko je neko odlučio da kupi mašinu koja košta 15.000 evra, Pokrajinska vlada će mu subvencionisati 13.500 evra – objasnio je Galić.

Među onima koji su ostvarili pravo na podršku je i Dragana Laćarak iz bačkog mesta Silbaša, koja sa svojim suprugom Nikolom i ostalim članovima porodice proizvodi papriku i paradajz.

Konkurisali smo radi nabavke tri plastenika i dobili smo 1,5 miliona dinara. Hvala Pokrajinskoj vladi za pomoć, koja nam mnogo znači – izjavila je Dragana Laćarak.

Isti novčani iznos odobren je i Mariji Novaković iz Novih Karlovaca u Sremu.

– Ovu značajnu podršku Pokrajine iskoristićemo za kupovinu opreme, odnosno mehanizacije za našu farmu muznih krava – kaže ta mlada diplomirana inženjerka poljoprivrede i zahvaljuje darodavcima.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.04.2024.

Izložba poljoprivredne mehanizacije tradicionalno privlači najveći broj posetilaca Međunarodnog poljoprivrednog sajma

21.03.2024.

Apel poljoprivrednim proizvođačima

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

06.03.2024.

Ministarka poljoprivrede: Usmerili smo se ka stočarstvu

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

04.03.2024.

Najbolji poljoprivrednik Srbije biraće se i ove godine

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca