Biljke koje rasteruje ose muve i komarce

Sa lepim i toplijim vremenom sve duže smo napolju u dvorištu ili bašti. Cveće slatkog mirisa opojnim mirisom privlači i insekte, ali i hrana koju ostavljamo. Pojedini od ovih insekata kao što su ose mogu biti vrlo neprijatni i opasni. Skupljaju se na slatko, voće čak i na meso kad pravite roštilj i može biti vrlo neprijatno kad ih ima previše u dvorištu, posebno ukoliko naprave osinjak ispod strehe ili u blizini kuće u kojoj živite. Ubod ose je vrlo bolan, na mestu uboda se javlja crvenilo i otok, a otrov koji ispuštaju može biti fatalan ukoliko čoveka ujede više ovih insekata odjednom ili ako ste alergični na njen ubod.

Ako niste znali postoji potpuno prirodan način da ose držite podalje od svog dvorišta i kuće ukoliko posadite 5 biljaka čiji miris ih odbija.

Međutim, treba imati u vidu da su ove biljke otrovne za pse i mačke, takođe decu treba držati podalje od njih pa budite oprezni gde ih sadite.

Menta

Pitoma nana, menta ili pepermint kako sve nazivaju ovu biljku ima osvežavajući i vrlo intenzivan miris. Međutim, aroma ove biljke vrlo je neprijatna za ose koje će bežati od nje glavom bez obzira. Takođe, menta tera muve, mrava čak i glodare. Vrlo je laka za uzgoj i negu, a osim u dvorištu i bašti može da se gaji u saksiji i drži na prozoru. Uspeva na sunčanim mestima ili u blagoj polusenci i voli vlažno zemljište pa je redovno zalivanje neophodno. Lišće od mente koristi se u svežem ili sušenom obliku za čajeve, koktele, razna osvežavajuća pića i vrlo je lekovita.

Pelin

Pelin je još jedna biljka koja će držati ose podalje od vašeg doma. Uprkos svom vrlo gorkom ukusu izuzetno je lekovita i nekada se u narodnoj medicini često koristila za lečenje. Pomaže kod varenja i za čišćenje organizma od parazita, koristi se i kao dodatak za vermut kojem daje prepoznatljivu gorčinu. Pelin sadrži supstancu apsint koja je vrlo toksična za insekte zbog čega ose i beže od nje. Čim osete miris pelina  ovi insekti će bežati daleko od mesta gde se ova biljka nalazi. Pelin voli sunčano mesto i dobro drenirano zemljište. U pitanju je izuzetno izdržljiva biljka i jedino što joj je potreban prostor kako bi se širila. Uz minimalno nege bez problema može da opstane godinama bez obzira na klimatske uslove. Kako ima toksična svojstva treba je držati podalje od dece i kućnih ljubimaca.

Limunaska trava

Još jedna vrlo korisna biljka koja će držati insekte podalje od vašeg dvorišta i kuće je limunska trava. Zbog izraženog citrusnog mirisa i ukusa može se koristiti kao začin za salate i čorbe. Zahvaljujući njenim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima koristi se za lečenje brojnih oboljenja čak i prehlade. Limunska trava ima jak miris limuna zbog čega od nje beže ose ali i muve, mravi i glodari pa je najbolji prirodni saveznik za borbu protiv insekata i štetočina. Limunska trava se može uzgajati na otvorenom i to na izrazito sunčanim mestima jer odlično podnosi letnje vrućine. Ukoliko je gajite u saksiji ili žardinjeri obavezno ih unesite u zatvoreno pre prvih mrazeva da ne bi propala.

Eukaliptus

Eukaliptus vodi poreklo iz Australije a u našim krajevima se uzgaja u saksijama. Raste izuzetno brzo, listovi su zaobljeni i podsećaju na novčiće a plavo – srebrne su boje. Miris eukaliptusa tera ose, komarce, muve čak i grinje. Voli tople i vlažne uslove, dosta sunca redovno zalivanje i orošavanje. Osim što će oterati nepoželjne i dosadne insekte eukaliptus je i jedan od najboljih prečišćivača vazduha. Jedina mu je mana što je otrovan pa ga treba držati dalje od domašaja dece, pasa i mačaka.

Metvica

Metvica je jedna vrsta mente koja ima jak osvežavajući miris i ukus mentola. U pitanju je prirodna supstanca koja se nalazi na lišću ove biljke. Metvica ima i brojna lekovita svojstva i tradicionalno se koristi za ublažavanje različitih zdravstvenih problema, kao što su problemi sa probavom, glavobolja, stres, umor… Međutim, ulje metvice je veoma toksično i koje odbija ose, muve i buve. U pitanju je veoma izdržljiva biljka koja raste u delimično zasenčenim prostorima i voli vlažnu zemlju. Raste veoma brzo a toksično ulje je opasno za decu i kućne ljubimce pa o tome posebno treba voditi računa ukoliko sadite ovu biljku.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.10.2019.

Lek za sve, evo i od koje biljke

03.07.2018.

RAKIJA SA PELENOM I PROPOLISOM

02.10.2017.

Prirodni lek za mnoge bolesti

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca