Lisna buva krompira i paradajza

Lisna buva krompira i paradajza, Bactericera cockerelli pripada redu insekata (Hemiptera), familija (Triozidae). B. cockerelli je štetočina biljaka iz familije Solanaceae, primarno se javlja na krompiru, paradajzu, paprici, patlidžanu i duvanu. Hrani se i na nekim divljim i korovskim biljnim vrstama (Solanum spp. Physalis spp., Lycium spp., Convolvulus arvensis i dr.)

  1. cockerelli je američkog porekla. Rasprostranjena je u sevrnoj i centralnoj Americi, delu Australije i Novom Zelandu. Međunarodna trgovina biljnim materijalom, na kojem su prisutna jaja ili larve B. cockerelli, predstavlja najznačajniji potencijalni put unosa ove vrste u nova područja, dok se lokalno širenje odvija aktivnim letom odrasle buve. Imaga su dobri letači i mogu se širiti na značajne udaljenosti sa početkom vetra i visokim temperaturama.
  2. cockerelli na domaćinima izaziva štete usled ishrane larvi i imaga sisanjem biljnih sokova iz floema i obilnim lučenjem belih okruglastih voštanih ekskremenata koje se lepe za plodove i listove B. cockerelli pravi štete i kao vektor fitopatogene bakterije ‘Candidatus Liberibacter solanacearum’ prouzrokovača bolesti psyllid yellows ili ”zebra čips” biljaka iz familije pomoćnica. U oblastima gde se javi, zabeleženi su gubici prinosa koji su prelazili 50%.

Karakteristični simptomi infestacije B. cockerelli na krompiru i paradajzu ogledaju se u vidu usporenog rasta biljaka, uspravnog rasta novih listova, hloroze i pojave ljubičaste boje na listovima, zadebljanja terminalnih internodija kao i poremećaj u zametanju plodova što rezultira pojavom brojnih sitnih, deformisanih plodova bez komercijalne vrednosti. Smatra se da je bolest žutila povezana sa ishranom nimfi i da može biti prouzrokovana toksinom povezanim sa insektom. U poslednjoj deceniji, psilide paradajza su identifikovane kao vektor bakterije ‘Candidatus Liberibacter solanacearum’ , prouzrokovača bolesti ”zebra čipsa”’kod krompira i bolesti ozelenjavanja vena kod paradajza. Simptom ”zebra čipsa” se ogleda u nekrotičnim prugama na krtolama krompira, posebno štetnim prilikom prerade krompira za industrijsku proizvodnju čipsa.

Imaga B. cockerelli se mogu ručno sakupljati sa simptomatskih ili asimptomatskih biljaka. Uzimanje uzoraka jaja i nimfi zahteva vizuelni pregled lišća. Nimfe se mogu naći na čašici paprike, ponekad na donjoj strani, između čašice i kože ploda, tako da je neophodno ukloniti čašicu kako bi se pregledali plodovi na prisustvi nimfi.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.07.2024.

Zaštita krompira u ovom periodu

03.07.2024.

Koliko je paradajzu potrebno vode

07.06.2024.

Robot za paradajz

29.05.2024.

Kako protiv plamenjače krompira

17.05.2024.

Zaštita krompira od plamenjače i crne pegavosti

23.04.2024.

Da li je ovaj krompir bolji

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca