Sednica IPARD Odbora za praćenje

Poslednja, Jedanaesta sednica IPARD II Odbora za praćenje, održana je u sredu, 28. juna 2023. godine. Članovi Odbora razmatrali su ostvarene rezultate i napredak u sprovođenju IPARD II programa. Zaključno sa 27. junom 2023. godine, sredstvima Evropske unije podržana je realizacija 786 projekata u ukupnom iznosu od 69,2 mil. EUR javne podrške, od čega doprinos Evropske unije iznosi 51,9 mil. EUR.

U nastavku je održana Prva sednica IPARD III Odbora za praćenje. Glavne teme odnosile su se na predstavljanje Poslovnika o radu Odbora, Plana vrednovanja za IPARD III program, Plana aktivnosti vidljivosti i komunikacije za period 2021-2027, kao i kriterijuma za bodovanje i rangiranje u okviru IPARD mere Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja. Takođe, članovima je predstavljena Prva izmena IPARD III programa, kao i naredni koraci u pogledu početka implementacije IPARD III programa.

Sednicama Odbora predsedavala je Milica Đurđević, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Državna sekretarka je u izjavi za Tanjug istakla da su intenzivne pripreme za reakreditaciju postojećih mera IPARD III programa podrške poljoprivrednim proizvođačima u završnoj fazi. Takođe, navela je da se istvoremeno priprema i dokumentacija, pravilnici i procedure za mere koje će biti po prvi put sprovedene u ovom programskom periodu i to: Mera 4 koja se odnosi na agro-ekološko klimatske mere i organsku proizvodnju i Mera 5 koja se odnosi na sprovođenje Lokalnih strategija ruralnog razvoja po LEADER pristupu.

Sednicama IPARD Odbora za praćenje, pored članova prisustvovali su i predstavnici Evropske komisije, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije, Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije i drugi.

Nakon održanih sednica, predstavnici Evropske komisije u pratnji predstavnika IPARD Upravljačkog tela i IPARD agencije posetili su korisnike IPARD podrške u cilju predstavljanja primera dobre prakse.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

02.07.2024.

Ministar Martinović: Neophodna što bolja edukacija potencijalnih korisnika IPARD programa

21.06.2024.

Produžen rok za podnošenje zahteva za IPARD podsticaje

28.05.2024.

IPARD poziv za Meru 1 produžen do 21. juna

21.05.2024.

IPARD III – dobra mogućnost za kvalitetnu poljoprivredu

15.05.2024.

Poljoprivredni sajam – kapije otvorene od 18. do 23. maja

20.03.2024.

Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca