Ovo je zaključak sastanka o ceni maline

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se danas u Vladi Srbije sa predstavnicima primarnih proizvođača maline i najvećim otkupljivačima i izvoznicima ovog proizvoda.

Po prethodnom dogovoru, održan je radni sastanak na kom je bilo reči o trenutnoj situaciji na tržištu maline, troškovima proizvodnje i otkupnoj ceni.

Tom prilikom prisutni su diskutovali o proizvođačkoj ceni maline čiju je kalkulaciju uradio Institut za voćarstvo u Čačku a koju je obrazložio direktor te ustanove Darko Jevremović.

Svi prisutni su izneli svoj stav o trenutnom stanju i viđenje problema nastalih zbog izuzetno visoke cene maline iz 2022, a dobili su i potrebne informacije od ostalih učesnika u tržišnom lancu kako bi zajednički iznašli način za prevazilaženje aktuelnih izazova u tom sektoru.

Posle 2,5 sata rasprave zaključak sastanka je da svi učesnici procesa razmisle o tome na koji način bi svako sa svoje strane mogao da pomogne i da doprinos u pronalaženju najboljih rešenja.

Zaključak razgovora je da i ostali otkupljivači prate cenu od 240 dinara, koju su ponudili određeni hladnjačari i već otkupljuju po tom iznosu, a da nakon završetka ugovaranja sa kupcima ponovo naprave presek stanja sa svojim kooperantima – malim proizvođačima, i ukoliko bude prostora poboljšaju prvobitne uslove otkupa.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.02.2024.

Jelena Tanasković orezala vinograd u Bogojevcu

12.02.2024.

Jelena Tanasković: U pasivan status biće stavljeni isključivo oni koji su pokušali da lažno predstave faktičko stanje

06.02.2024.

Predstavnici nekoliko udruženja poljoprivrednika sastaće se 12. februara sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković

05.02.2024.

Održan treći sastanak Radne grupe za uređenje tržišta i robne berze

23.01.2024.

Jelena Tanasković: Predviđeno da se subvencije svake godine uvećavaju za 10 odsto

01.01.2024.

Jelena Tanasković: Budžet za agrar je rekordan i namenjen je godini u celosti

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca