Zdravo povrće evo i kako se gaji

Praziluk se gaji na dva načina, direktnom setvom semena ili proizvodnjom iz rasada. Rasađivanje se obavlja od kraja juna do početka avgusta, a vađenje praziluka je od sredine oktobra do kraja aprila naredne godine. Rasađivanje se obavlja kada rasad ima tri do četiri lista i dostigne visinu od 15-20 cm. Pre presađivanja, rasadu se potkrešu vrhovi lišća, a sve kako bi se kod biljke kasnije razvio što deblji beli podzemni  deo,odnosno lažna lukovica. Praziluk se presađuje  u redove razmaka do 30 cm, dok je razmak između biljaka u redu oko 15 cm, radi lakše obrade.Sadi se na dubinu od 10-15 cm. Tokom rasta potrebno je zemlju nekoliko  puta nagrnuti oko biljke,da bi  se dobilo što duže i što deblje belo stablo.

Praziluk ima velike zahteve prema vodi  i ukoliko nema dovoljno vode , neće da najedra. Navodnjavanje  treba obaviti sistemom „kap po kap“.

Praziluk ima vretenasto stablo ,koje nastaje od izraslih lisnih rukavaca uvučenih jedne u druge, a  u ljudskoj ishrani se koriste svi delovi biljke. Obično raste u visinu do 80 cm, a često i više, dok  je prosečna debljina belog dela stabla 5- 7 cm.Pre iznošenja na tržište. praziluk se očisti, a lišće se skrati na 20 do 25 cm. Praziluk treba izvaditi pre pojave prvih jesenjih marazeva. Izvađeni praziluk se obično u planinskim predelima stavi u kante ili đakove,napunjene zemljom i tako zatrapljen se čuva tokom zome  u podrumu ili drugoj prostoriji.U ravničarskim krajevima se izvađeni praziluk najbolje čuva trapljenjem u plasteniku i samo se vadi i sprema količina prema zahevima tržišta.

Proizvodnja praziluka je isplativa, tako da se iz godine u godinu širi proizvodnja, odnosno povećavaju se površine pod prazilukom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.07.2024.

Potrebni uslovi za gajenje rotkvice

17.07.2024.

Navodnjavanje paprike

03.07.2024.

Najbolji način gajenja rotkvice

03.07.2024.

Koliko je paradajzu potrebno vode

24.06.2024.

Zaštita povrtarskih useva od puževa

18.06.2024.

Priprema zemljišta za proizvodnju povrća

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca