Zdravo povrće evo i kako se gaji

Praziluk se gaji na dva načina, direktnom setvom semena ili proizvodnjom iz rasada. Rasađivanje se obavlja od kraja juna do početka avgusta, a vađenje praziluka je od sredine oktobra do kraja aprila naredne godine. Rasađivanje se obavlja kada rasad ima tri do četiri lista i dostigne visinu od 15-20 cm. Pre presađivanja, rasadu se potkrešu vrhovi lišća, a sve kako bi se kod biljke kasnije razvio što deblji beli podzemni  deo,odnosno lažna lukovica. Praziluk se presađuje  u redove razmaka do 30 cm, dok je razmak između biljaka u redu oko 15 cm, radi lakše obrade.Sadi se na dubinu od 10-15 cm. Tokom rasta potrebno je zemlju nekoliko  puta nagrnuti oko biljke,da bi  se dobilo što duže i što deblje belo stablo.

Praziluk ima velike zahteve prema vodi  i ukoliko nema dovoljno vode , neće da najedra. Navodnjavanje  treba obaviti sistemom „kap po kap“.

Praziluk ima vretenasto stablo ,koje nastaje od izraslih lisnih rukavaca uvučenih jedne u druge, a  u ljudskoj ishrani se koriste svi delovi biljke. Obično raste u visinu do 80 cm, a često i više, dok  je prosečna debljina belog dela stabla 5- 7 cm.Pre iznošenja na tržište. praziluk se očisti, a lišće se skrati na 20 do 25 cm. Praziluk treba izvaditi pre pojave prvih jesenjih marazeva. Izvađeni praziluk se obično u planinskim predelima stavi u kante ili đakove,napunjene zemljom i tako zatrapljen se čuva tokom zome  u podrumu ili drugoj prostoriji.U ravničarskim krajevima se izvađeni praziluk najbolje čuva trapljenjem u plasteniku i samo se vadi i sprema količina prema zahevima tržišta.

Proizvodnja praziluka je isplativa, tako da se iz godine u godinu širi proizvodnja, odnosno povećavaju se površine pod prazilukom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

30.11.2023.

Gajenje salate u plastenicima

21.11.2023.

Kako je ovo moguće?

07.11.2023.

Praziluk – gajenje i korišćenje

23.10.2023.

Kada je vreme za vađenje rena

25.09.2023.

Postavljanje oslonca kao mera nege useva

21.09.2023.

Organska proizvodnja krompira

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca