Ivana Popović: Od ponedeljka će biti formirana radna grupa,a moja ideja je da u njoj bude predstavnik svakog sela i agronom

Nevreme koje je u četvrtak pogodilo Vojvodinu i na poljima u delu srednjeg Banata pričinilo je veliku štetu. Stradali su kukuruz, suncokret, repa, soja, pšenica koja je nije požnjevena. Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Ivana Popović razgovarala je sa poljoprivrednicima opštine Sečanj o pričinjenoj šteti i pomoći od strane države. video icon

Marko Pilipović iz Sutjeske sa bratom obrađuje oko 250 hektara zemlje. Kaže da je led koji je u četvrtak ovde padao u dva navrata po 15 minuta na njegovim njivama naneo veliku štetu kukuruzu, suncokretu, repi, pšenici koja im je ostala na oko 30 hektara.

„90 posto atara je uništeno, šteta je ogromna, kako će se to nadoknaditi – ne znam. Očekujemo od države i lokalne samouprave da formiraju komisije da procene štetu. Najmanje što država može da utiče da otpiše zakup državnog zemljišta. Ne može država da nam nadoknadi naš rad i ulaganje, ali bar taj zakup“, kaže Pilipović.

I drugi poljoprivrednici iz ove Srednjobanatske opštine pretrpeli su veliku štetu zbog nevremena. Sa njima je razgovarala i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Ivana Popović koja kaže da će država pronaći način da pomogne i podseća da je ovde u prethodne dve godine štetu napravila i suša. Na prvom mestu je formiranje komisije za procenu štete na nivou lokalne samouprave, koja će prikupljene podatke sa terena proslediti ministarstvu.

„Mi ispred Vlade Republike Srbije zbog situacije koju smo imali nedavno sa poplavama koje su pogodile centralnu Srbiju, imamo oformljenu radnu grupu, gde su uključeni svi naši ministri i gde ćemo onda praktično promptno reagovati i na najbolji mogući način pomoći našim poljoprivrednicima. Velika je šteta na teritoriji čitave naše zemlje. Znamo da apsolutno ni jedan budžet nije rupa bez dna, ali ono što je važno jeste da smo mi zaista na terenu sa našim poljoprivrednicima, da razgovaramo i da tražimo najbolji mogući način da im pomognemo“, izjavila je Popović.

„Od ponedeljka će biti formirana radna grupa,a moja ideja je da u njoj bude predstavnik svakog sela i agronom. U svakom slučaju mi ćemo što se tiče nas napraviti da to bude sve kako treba. Između ostalog i ja sam poljoprivrednik i doživeo sam što i ostali ljudi i svima je u interesu da što bolje sagledamo situaciju i koliko je štete pretrpljeno“, kaže Milan Grubor, zamenik predsednika Opštine Sečanj.

U opštini Sečanj obrađuje se oko 35 hiljada hektara zemlje, led je naneo štetu na više hiljada hektara.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

01.07.2024.

Negovanje voćaka oštećenih gradom

26.06.2024.

Ivana Popović: Zašto je važno osiguranje

07.10.2023.

Ivana Popović:Ministarstvo se uspešno izborilo i suzbilo afričku kugu svinja

02.10.2023.

Održan 15. Poljoprivredni sajam u Kruševcu

15.07.2023.

Koje mere preduzeti posle grada

03.06.2023.

Iz Vranja se danas šalje predivna slika prezentacije proizvoda iz prirode

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca