Kako paneli utiču na poljoprivredi

Povećana potražnja za hranom traži iznalaženje novih načina uzgoja useva. Jedno od rešenja predstavljaju plastenici, koji povećavaju unos do 100 odsto po hektaru u odnosu na uzgoj na otvorenom.

Ipak, plastenici zahtevaju velike količine električne energije, za održavanje optimalne temperature, zbog čega se u uslovima energetske i ekološke krize dovode u pitanje. Kako bi ovaj problem bio rešen, bilo je potrebno da se pronađe način kako da se njihovo snabdevanje energijom učini održivijim.

Solarni paneli jesu dobar izvor obnovljive energije, međutim ukoliko se postave na krov staklenika sprečiće prodiranje sunčeve svetlosti. Zbog toga tehnologija ide korak dalje, a na tržištu postaju dostupni providni paneli.

Iako im je potrebna sunčeva energija za proizvodnju električne energije, količina koju apsorbuju je mala, dopuštajući da do biljaka dospe dovoljno energije za rast. Što više energije neko želi da proizvede iz solarnih panela, to će manje energije ostati za biljke. Međutim, ukoliko paneli treba da obezbede samo energiju za potrebe staklenika, biće je dovoljno i za useve.

Štaviše, paneli apsorbuju UV zrake koji biljkama nisu potrebni, a propuštaju one koji su im korisni.

Naučna istraživanja pokazala su da organski solarni paneli napravljeni od ugljeničnih materijala, koji su prekriveni slojem L-glutationa, a koji štiti organske materijale od razgradnje na suncu, donose koristi biljkama koje ne bi imale u uobičajenim staklenicima.

Naime, sloj kojim su premazani paneli zaustavljaju ultraljubičaste i infracrvene zrake koje mogu da oštete i previše zagreju biljke.

Zahvaljujući daljem razvoju ove tehnologije, uskoro bi njena primena mogla da bude šira, a značaj veći. Kako prenose svetski mediji, providni solarni paneli imaju potencijal da postanu zamena prozorima. Na ovaj način bi se značajno doprinelo zelenoj i efikasnijoj energiji, s obzirom na to da su istraživanja pokazala da su providne solarne ćelije i do hiljadu puta efikasnije kada je reč o proizvodnji struje.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.06.2019.

Šta kažu iz hidrometeorološkog zavoda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca