Ministarstvo poljoprivrede trenutno pregovara sa inostranim kupcima o izvozu srpske maline

Ministarstvo poljoprivrede trenutno pregovara sa inostranim kupcima o izvozu srpske maline. Cilj je da se sa novim kupcima povežu mali i srednji hladnjačari, kojih je i najviše.

Širenje direktnih poslova na male i srednje hladnjačare doprineće očuvanju brenda srpske maline ali i fer tržišnoj utakmici s obzirom na to da pojedini veliki hladnjačari ne posluju tržišno, a ne pokazuju ni društvenu odgovornost. Širenje direktnih poslova na male i srednje hladnjačare doprineće očuvanju brenda srpske maline ali i fer tržišnoj utakmici s obzirom na to da pojedini veliki hladnjačari ne posluju tržišno, a ne pokazuju ni društvenu odgovornost. Kako bi se razvila fer tržišna utakmica u kojoj pojedinci ne ucenjuju i ne obaraju cenu maline, ali i kako bi se sačuvala srpska malina, Ministarstvo poljoprivrede aktivno je angažovano na dovođenju novih kupaca iz inostranstva. Ovom inicijativom biće dovedeni strani kupci, koji će i obići hlanjače i malinjake i na terenu se uveriti i u kvalitet i mogućnosti poslovanja. U realizaciji osim ministarstva učestvuju i predstavništva Privredne komore Srbije. Pregovara se i sa međunarodnim organizacijama koje imaju projekte čiji je cilj jačanje konkurentnosti domaće poljoprivredno-prehrambene industrije kroz edukaciju i osposobljavanje malih i srednjih privrednih subjekata da samostalno izađu na međunarodno tržiste.

Šta može država da uradi i šta je do sada urađeno?

Činjenica je da država ne može nijednog privatnika da natera da plati sumu koju ne želi. Ono što država može jeste pravljenje ambijenta.

Poruka Ministarstva od starta je ista – društvena odgovornost i podela na jednake delove kada je loša godina. Cilj ministarstva, a što je poručeno hladnjačarima, jeste zaštita primarnog proizvođača.

Do sada su već otvoreni razgovori za nova i velika tržišta. Među prvima – Kina, Indija i Saudijska Arabija.

Posmatrano globalno ove godine došlo je do poremećaja na tržištu maline. U Poljskoj je bura zbog uvoza ukrajinske maline. Kod nas, međutim, inspekcije kontrolišu da se srpska malina ne meša sa onima lošijeg kvaliteta, i da se na strano tržište ne izvozi ne samo po višoj ceni nego i strana kao domaća, piše Blic.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.04.2024.

Dušanka Golubović: Ministarstvo poljoprivrede pokrovitelj izložbe stoke na Novosadskom sajmu

18.04.2024.

Koliko košta proizvodnja jednog kilograma maline

15.04.2024.

Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

02.04.2024.

„Najdomaćin 2024“ u Lazarevcu

01.04.2024.

Raspisan javni poziv za premiju za mleko za prvi kvartal 2024. godine

22.03.2024.

Poljoprivrednicima na raspolaganju više kanala informisanja

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca