Česta bolest koja napada papriku

Bolest koja u poslednjih  nekoliko godina postaje sve značajnija, a pored paprike napada i plavi patlidžan, krompir i paradajz. Prenosi se semenom, a prezimljava i u zaraženim biljnim ostacima, kao i na korovskim biljkama familije Solanaceae. U Americi je opisana još 1890, a u Evropi sredinom 20. veka. U Srbiji je evidentirana šezdesetih godina prošlog veka.

Pored Colletotrichum capsici i Colletotrichum coccodes, nešto veći značaj imaju i Colletotrichum acutatum i Colletotrichum gleosporiodes. Patogen može da prezimi na korovskim domaćinima, ali i u zemljištu u sklerocijama. Razvoju bolesti pogoduje toplo i vlažno vreme sa temperaturama 20-24˚C.

Štete se najčešće manifestuju u drugom delu vegetacije krajem avgusta i početkom septembra kada se inače ne radi zaštita fungicidima. U ranijim fazama na lišću se prvi simptomi javljaju na najmlađem lišću u vidu hloroze i uvijanju prema licu lista, a na plodu prvi simptomi su u vidu vodenastih ulegnuća koja se šire i prelaze u lezije. Na površini lezije se javljaju koncentrični krugovi koji su prvo narandžasto-braon boje, a kasnije potamne. Lezije se mogu spajati i zahvatiti ceo plod.

U cilju sprečavanja pojave bolesti, za setvu treba koristiti zdravo seme, uništavati korove, a od preparata odlične rezultate daju fungicidi sa aktivnom materijom azoksistrobin.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

10.04.2024.

Kako sprečiti poleganje rasada

30.11.2023.

Gajenje salate u plastenicima

21.11.2023.

Kako je ovo moguće?

23.10.2023.

Kada je vreme za vađenje rena

25.09.2023.

Postavljanje oslonca kao mera nege useva

21.09.2023.

Organska proizvodnja krompira

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca