Afrička kuga svinja se širi što zabrinjava stočare u Mačvi

Preventivne mere kojima se Mačva trenutno uspešno brani od virusa afričke kuge svinja trebalo bi, po mišljenju Teodorovića da se pojačaju postavljanjem dezobarijera.

Afrička kuga svinja se širi što zabrinjava stočare u Mačvi, regionu koji je najveći proizvođač svinjskog mesa u Srbiji, gde su svi na oprezu i još se uspešno brane udruženim snagama farmeri, veterinarska inspekcija i lokalna samouprava. Iako su slučajevi zaraze registrovani u komšiluku, u Republici Srpskoj i Sremu, ovde veruju da mogu da spreče širenje opasnog virusa na gazdinstvima i velikim farmama.

Ilustracija: farma svinja Miloša Teodorovića, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: farma svinja Miloša Teodorovića, foto: Svetlana Kovačević

Sprovođenje svih preventivnih aktivnosti se dnevno analizira u lokalnoj samoupravi. Svako gazdinstvo je putem flajera informisano o virusu afričke kuge i posledicama zaraze, a putem lokalnih medija se redovno upućuju apeli i upozorenja da se primenjuju preventivne mere koje je propisala veterinarska inspekcija.

To se, ističe Teodor Teodorović, zamenik predsednika opštine Bogatić, naročito odnosi na mala gazdinstva, dok su veliki farmeri koji tove više stotina svinja u turnusu ili imaju farme krmača i prasadi, ozbiljnije shvatili opasnost od širenja virusa.

– Zatvorili smo nelegalne pijace, a na stočnoj pijaci u Bogatiću su preventivne mere podignute na najviši nivo i veterinarski inspektor prate promet stoke. Na dnevnom nivou kontrolišemo deponije na kojima se odlažu uginule životinje, uzimaju se uzorci krvi i rade analize na virus afričke kuge i do sada su svi bili negativni. Kontrolišemo područje pored Drine i Save zbog divljih svinja koje su prenosioci virusa – rekao je Teodor Teodorović, zamenik predsednika opštine Bogatić.

Miloš Teodorović, farmer iz Salaša Crnobarskog ističe da na njegovu farmu ne može da se uđe, a poštuje i druga uputstava koje su izdale Uprava za veterinu i veterinarska inspekcija koja obavlja redovni nadzor gazdinstva. On godišnje tržištu isporuči najmanje 1500 tovljenika, a u ovom trenutku na farmi ima 400 svinja koje bi za dvadesetak dana trebalo da isporuči klanici „Đurđević“.

Zabrinut sam jer je virus afričke kuge svuda oko nas. Kad prodam ove tovljenike novi turnus ću zatvoriti tamo oko Nove godine. Veliki je rizik sada ubacivati novu prasad u tov iako još nema zaraze u našem kraju, pa ću sačekati da vidim kako će da bude u naredna dva do tri meseca – kaže Teodorović.

Preventivne mere kojima se Mačva trenutno uspešno brani od virusa afričke kuge svinja trebalo bi, po mišljenju Teodorovića da se pojačaju postavljanjem dezobarijera na graničnom prelazu prema Republici Srpskoj, na mostu u Sremskoj Mitrovici, kao i na prometnijim saobraćajnicama u okolini.

– To košta, ali je jeftinije od štete koja bi mogla da nastane ako bi se uništio stočni fond koji će se teško obnoviti – dodao je Teodorović.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

04.04.2024.

Za eutanazirane svinje isplaćeno 3,3 milijarde dinara iz budžeta

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

03.03.2024.

Održan treći Međunarodni poljoprivredni sajam u Bogatiću

28.02.2024.

Treći međunarodni sajam u Bogatiću

23.02.2024.

Uskoro Međunarodni sajam poljoprivrede “Bogatić 2024”

12.02.2024.

Dušica Savić iz Klenja: Lepša strana života na selu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca