Jelena Tanasković: Srbija neće ostati bez svinjskog mesa

Inspekcije intenzivno kontrolišu promet svinjskog mesa na teritoriji cele Srbije, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i istakla da nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa zbog afričke kuge svinja.

Navela je da je problem panika kod farmera koji svoje svinje pokušavaju da transportuju noću alternativnim putevima preko njiva i na taj način šire zarazu.

Ja sam prethodne nedelje apelovala nekoliko puta, a koristim i ovu priliku da ih zamolim da to ne rade, jer nemaju razloga za to. Oni za svaki kilogram životinje koja je eutanazirana dobijaju naplatu od države po tržišnoj vrednosti na dan eutanazije. Ne postoji ni jedan razlog za brigu, jer oni nemaju gubitak, samo dajte da ne širimo zarazu, koja dolazi preko divljih svinja, ali ovo sada što se proširilo je isključivo zbog ljudskog faktora“, rekla je ministarka.

Navela je da je prošle nedelje zaustavljen jedan kamion na teritoriji Čačka sa 20 prasića koji idu iz zaražene sredine, bez i jednog papira, što je moglo da proširi zarazu.

„Taj vozač je sankcionisan, mi smo uključili vojsku, policiju, tužilaštvo i svi smo zajedno u Operativnom štabu, koji od početka funkcioniše i donosi mere. Veterinari i inspekcija su na terenu 24 sata i tako je već tri meseca unazad. Zaraza je krenula da se širi bukvalno u samo dve nedelje, onog trenutka kada su farmeri počeli da transportuju životinje, a do tada smo zaista držali sve pod kontrolom. I nema razloga da to rade“, poručila je Tanaskovićeva.

 

Dodala je da se zaraza sa svinja ne prenosi na ljude.

Ipak, kako je istakla Tanasković, inspekcije su počele sa kontrolama pečenjara, pa je tako na teritoriji Čačka tokom prošle nedelje bilo 17 kontrola ugostiteljskih objekata koje prodaju svinjsko pečenje.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.05.2024.

Novi ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović održao sastanak sa malinarima udruženja „Vilamet“ iz Arilja

07.05.2024.

Aleksandar Martinović preuzeo dužnost ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od Jelene Tanasković

25.04.2024.

Dušanka Golubović: Ministarstvo poljoprivrede pokrovitelj izložbe stoke na Novosadskom sajmu

20.04.2024.

Novi Pazar: Dodeljena povelja ministarki Jeleni Tanasković

15.04.2024.

Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

14.04.2024.

Jelena Tanasković: Sve je više vikend farmera

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca