Ovo je do sada najbolja izmena u poljoprivredi

Iz Asocijacije malinara Srbije naglašavaju da je ovo do sada najbolja izmena u poljoprivredi jer na taj način tačno mogu da se kontrolišu količine.

Predstavnici Asocijacije malinara Srbije smatraju da je izmena poreskog pravilnika u sektoru malinarstva najbolje moguće rešenje i za državu i za proizvođače.

Kako je za „Politiku” rekao Dobrivoje Radović, predsednik asocijacije ovo udruženje u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede iniciralo je ove izmene.

Predočili smo na kakve smo sve probleme nailazili proteklih godina na terenu. Mislimo da je kroz kontrolu poreza na dodatu vrednost (PDV) najbolje pratiti količine proizvedene maline, njene cene u otkupu i izvozu – naveo je Radović.

To je ubrzalo da ovi razgovori rezultiraju nalogom da se promeni uredba po kojoj će PDV od osam odsto, koji je sada uplaćivan na račun hladnjačara, u narednom periodu, verovatno od 2024. godine, direktno biti isplaćivan proizvođačima maline.

Podsetimo, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković nedavno je najavila da je povrat PDV-a direktno proizvođačima jedna od sistemskih mera koje se uvode. Napomenula je da je već postignut dogovor oko PDV-a koji bi iznosio osam odsto, ali povratni porez ne bi išao preko otkupljivača, već bi se direktno uplaćivao proizvođačima.

Radović na konkretnom primeru navodi na koji je način do sada funkcionisao otkup.

– Recimo, nama je ranije isplaćivana cena od 200 dinara za kilogram sa PDV-om. Razliku od osam odsto je hladnjačarima država refundirala. Sada će neto cena ka proizvođaču biti tih 200 dinara, a osam odsto će direktno biti uplaćeno na račun gazdinstva, odnosno proizvođača – objasnio je naš sagovornik.

Smatra da je ovo jedna od sigurno najboljih izmena koja je do sada uvedena u poljoprivredi jer na taj način najbolje mogu da se kontrolišu količine.

– Hladnjačari mogu da kažu, kao što je bilo prošle godine kada se cena maline kretala u otkupu od 500 do 630 dinara. Oni su proizvođaču platili, recimo 550, a povrat PDV-a su tražili na 630 dinara. Bilo je takvih malverzacija i to se osećalo u sistemu naplate – naglasio je Radović.

I ministarka Tanasković potvrdila je pre nekoliko dana da je promenjen poreski pravilnik i usvojen novi tako da će na listu jasno morati da bude izražena cena, kao i da će to biti osetno poboljšanje naredne godine.– PDV treba da završi kod proizvođača, to je nešto što smo uradili kao država. Mislim da će to sve dati rezultate – navela je Tanaskovićeva.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.04.2024.

Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

14.04.2024.

Jelena Tanasković: Sve je više vikend farmera

11.04.2024.

Najdomaćin 2024″ u Lazarevacu 14. aprila

02.04.2024.

„Najdomaćin 2024“ u Lazarevcu

01.04.2024.

Raspisan javni poziv za premiju za mleko za prvi kvartal 2024. godine

22.03.2024.

Jelena Tanasković: Obećavam da je država tu i da nećete ostati bez subvencije

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca