Završena 17. Belmužijada u Svrljigu

Tradicionalna, petnaesta po redu privredno-turistička i kulturna manifestacija, Belmužijada održana je za vikend u Svrljigu. Otvorili su je narodni poslanik Milija Miletić (idejni tvorac ove manifestacije) i predsednik Opštine Miroslav Marković, otvaranju je prisustvovao i predsednik SO Svrljig Milan Mihajlović.

Pored toga što našim gostima želimo da predstavimo tradiciju i kulturno nasleđe svrljiškog kraja, kroz prikaze običaja, nošnju, muziku, narodne i izvorne instrumente, tradicionalna jela i specijalitete, želimo da pokažemo i ono što Svrljig danas, kroz svoje privredne potencijale i prirodne lepote može da ponudi, istakao je Milija Miletić.

Razgovarali smo sa izlagačima na štandovima i potvrdili su nam da je prodaja mnogo bolja nego proteklih godina, a zadivljeni su i brojem poseta i kažu da petak nikada od kako postoji Belmužijada nije bio ovako posećen.

Belmuž je pastirski specijalitet koji se već vekovima priprema u domaćinstvima na Staroj planini. Pravi se od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira sa malo kukuruznog ili pšeničnog brašna. Belmuž je najukusniji kada se pravi od nekoliko vrsta sira.

Nastupali su :

Petak: NENAD MANOJLOVIĆ

Subota: LEXINGTON BAND

Nedelja: SLAĐA ALEGRO

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

31.05.2024.

Dani gljiva i bilja u Svrljigu

11.08.2023.

Najveći međunarodni festival folklora ,,Neka živi selo naše“

04.08.2023.

GAJDE JOŠ ČUVAJU DUH SVRLJIŠKOG KRAJA

26.05.2023.

Dani gljiva i bilja

17.01.2023.

Sutra se održava peta „Pihdijada“ u Svrljigu

18.08.2022.

Počinje ,,Janijada“ – manifestacija posvećena ukusnoj janiji

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca