Zašto je dobro jesti breskve

Osim što jača imunitet, poboljšava vid i raspoloženje breskve imaju antupalna svojstva, beta – karoten i vitamin C koji su važni za zdravu, elastičnu i jaku kožu. Uz vitamin A ovo voće pomaže u zaštiti od sunca pa ga treba jesti što više tokom leta.

Breskve su veoma važne za hidrataciju, jer voda čini više od 85 odsto ove zdrave voćke. Kako ima visok sadržaj vlakana i vode, a minimalan broj kalorija odličan su izbor za regulisanje telesne težine, zdravu ishranu i dijete. Antioksidanti iz breskve pomažu pravilnom funkcionisanju mozga, a zbog diuretičkih svojstava pomaže izbacivanju viška vode iz organizma što dovodi do smanjenja pritiska na srce i arterije, kao i manje nadimanje stomaka. Uz to breskve imaju veću količinu kalijuma koji je neophodan za zdravo srce. Dobre su i protiv malokrvnosti, za crevna oboljenja i smanjenje žučne kese.

Osim ploda lekoviti su cvet i list koji se beru i suše, a potom koriste kao čaj. Zanimljivo je da breskve sazrevaju i nakon što se uberu sa drveta, ali zato u njihovom soku zrenjem neće porasti količina šećera. Kako bi ranije ubrani plodovi dozreli treba ih staviti u papirnate kese kako bi se održala odgovarajuća količinu vlage. Takve breskve se mogu čuvati u frižideru i do dve nedelje.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca