Krompirov moljac

Na području delovanje PSSS Beograd, usevi krompira se u zavisnosti od vremena setve i sortimenta nalaze u različitim fazama sazrevanja krtola i starenja. U ovom periodu krtole su izložene napadu kromprirovog moljca (Phthorimaea operculella). Na feromonskim klopkama je registrovano konstantno izlovljavanje leptira ove štetočine. U toku je preklapanje leta leptira treće i četvrte generacije. Dodatno povećanje brojnosti krompirvog moljca, odraziće se i na povećanje ošteženja krtola, te se stoga preporučuju sledeće mere:

U svim značajnim regijama gde se proizvodi krompir, na feromonskim klopkama koje su postavljene u useve krompira, beleži se povećanje ulova leptira krompirovog moljca u odnosu na predhodni period. U narednih nedelju dana se očekuje dodatno povećanje brojnosti kao posledica preklapanja leta leptira treće i četvrte generacije te štetočine, a samim tim i rizik od nastanka šteta.

U cilju zaštite krompira od krompirovog moljca preporučuju se sledeće mere:

 

U usevima gde je cima krompira suva i gde je u toku vađenje krompira, treba brzo ukloniti krtole sa parcele, i odložiti ih u magacine sa mrežom na otvorima i kontrolisanom temperaturom (ispod 10°C) kako bi se maksimalno smanjio direktan kontakt leptira sa krtolama i sprečilo polaganje jaja na njih. Skladišta krompira treba da su na svim otvorima obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca. Takođe je potrebno vršiti redovnu vizuelnu kontrolu krtola na prisustvo simptoma napada i eventualnu hemijsku zaštitu sa preparatom na bazi azadirahtina (Ozoneem trishul 1% EC) u koncentraciji 0,3% prilikom njihovog unošenja u skladište.

Na parcelama sa krompira gde cima još nije propala, preporučuje se održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem, kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i zaštitile krtole pod zemljom, ali i primena insekticida:

 

  • Exirel (a.m. cijantraniliprol) u količini primene 0,1-0,125 l/ha (karenca 14 dana MBT2) ili
  • Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC, Crna mamba (a.m. cipermetrin) u količini primene 0,3 l/ha (karenca 14 dana MBT1) ili
  • Decis, Konfuzija, Polux (a.m.deltametrin) u količini 0,3-0,5 l/ha (karenca 7 dana MBT1) ili
  • Konfuzija, Polux (a.m.deltametrin) u količini 0,3-0,5L/ha (karenca 7 dana MBT1) ili
  • Grom (a.m.lambda-cihalotrin) u količini 0,25L/ha (karenca 7 dana MBT 1) ili
  • Coragen 20 SC, Inecor 20 SC (a.m. hlorantraniliprol) u količini primene 0,15-0,2 l/ha (karenca 14 dana MBT2)
  • Ampligo 150 ZC (a.m. hlorantraniliprol i lambda-cihalotrin) u količini primene 0,3 l/ha (karenca 14 dana MBT2)  ili dr.

Prilikom odabira insekticida treba obratiti pažnju na karencu i na maksimalan broj tretmana, a hemijske tretmane bi najbolje bilo vršiti u večernjim satima zbog visokih dnevnih temperature vazduha.

 

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.07.2024.

Kila kupusa

25.06.2024.

Grinje na malini

27.05.2024.

Ovu su preparati za zaštitu lubenice

08.04.2024.

Zaštita od ovog patogena

27.03.2024.

Šta se dešava sa šećernom repom

10.01.2024.

Koliko su pesticidi štetni

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca