Neki od zaključaka sa današnje sednice o AKS

U Vladi Republike Srbije danas je održana sednica Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) kojoj su pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prisustvovali i predstavnici struke, policije, vojske i svih drugih relevantnih institucija.

Operativni štab, na kome je predsedavala ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, diskutovao je o merama i zaključcima donetim na prethodnoj sednici, trenutnoj situaciji na terenu kao i o narednim koracima koji će biti sprovedeni u cilju suzbijanja ove bolesti.

Na sednici su izneti najnoviji podaci prema kojima je do sada ukupno na 1.860 gazdinstava na teritoriji 45 opština, u 14 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski i Grad Beograd) potvrđeno 2.236 slučaja AKS kod domaćih svinja, od čega je 2.181 uginulih svinja.

U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 30.045 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Na osnovu sprovedenog nadzora i dijagnostičkih ispitivanja na Afričku kugu svinja, a u skladu sa zakonskim propisima, stečeni su uslovi da se bolest tokom ove nedelje odjavi na području 10 opština u 28 žarišta.

Prema poslednjem izveštaju iznetom na sednici Štaba, potvrđeno je prisustvo AKS na velikoj farmi, ali zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih službi na terenu preduzete su sve mere.  Od ukupno 20.000 svinja na farmi, u svim objektima i sobama u kojima je utvrđen virus hitno je eutanazirano 796 grla, a uginule su 302 svinje.

Biosigurnosne mere na farmi su na visokom stepenu, a unutrašnja organizacija poslova i radne snage je odvojena za svaki objekat pojedinačno čime se smanjuje mogućnost prenošenja virusa unutar farme.

Svi prisutni članovi Operativnog štaba su izneli svoj stav o trenutnom stanju i svako iz svog domena je predložio potencijalne korake za dalje unapređenje prevencije bolesti.

Neki od zaključaka današnje sednice su sledeći:

*da se u narednom periodu uključi i inspekcija zaštite životne sredine koja bi dodatno kontrolisala ispuste iz velikih klanica, priobalje reka i deponije

*da na predlog Vesne Milićević iz Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije, ova institucija dostavi konkretne podatke o slučajevima zloupotrebe i kršenja propisa od strane veterinarskih službi

*da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dostavi podatke od lokalnih samouprava o licima koja će biti u regionalnim i lokalnim kriznim centrima, kao i spisak svih manifestacija koje će biti održane u narednom periodu

*da će se razmotriti stav struke o depopulaciji domaćih svinja na gazdinstvima sa niskim biosigurnosnim merama.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.11.2023.

Važno saopštenje Ministarstva poljoprivrede

27.11.2023.

Raspisan Treći javni poziv u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2023. godini

27.11.2023.

OTVOREN TREĆI JAVNI POZIV PROJEKTA KONKURENTNA POLJOPRIVREDA SRBIJE

26.11.2023.

Poljoprivrednici i predstavnici Vlade Srbije postigli dogovor

20.11.2023.

Raspisan javni poziv za podsticaje za proizvodnju sadnog materijala voćaka, vinove loze, hmelja i ruža

19.11.2023.

Ministarstvo poljoprivrede poziva poljoprivrednike na sastanak

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca