Ovo su najbolja vina za početnike

Vino je jedno od najstarijih pića u ljudskoj istoriji. Veruje se da se sa proizvodnjom vina započelo još pre 8.000 godina. Za „nektar bogova“, kako ga još zovu, već hiljadama godina vezivala su magijska svojstva i verovanja. Spominje se i u Bibliji, a pretvaranje vode u vino jedno je od čuda Isusa Hrista.

Ako ste ljubitelj vina, a nemate novca ili vremena da se posvetite izučavanju ovog pića, Domaćinska kuća  donosi priču o šest vina za početnike i to po preporuci najboljih svetskih somelijera.

Saveti stručnjaka

Prema rečima Elis Lovenvort, najpoznatijeg somelijera iz Filadelfije ulazak u svet vina je mnogo lakši nego što se to na prvi pogled čini, piše portal Veranda.

– Samo budite otvoreni i počnite da probate razna vina da biste videli šta vam se najviše dopada. Svet vina biće vam mnogo lakši kad počnete da se upoznajete sa grožđem koje pokazuje dosledne karakteristike i strukturu- objasnila je ona. Zajedno sa svojim kolegama somelijerima, ali i stručnjacima za grožđe, ona je predstavila tri bela i tri crna vina za početnike čiji prefinjeni ukusi će obradovati sva vaša čula.

 

Najbolja bela vina za početnike

Sovinjon beli (Sauvignon blanc)

Sovinjon je jedno od najpopularnijih belih vina na svetu. U pitanju je sveže, aromatično i bogato vino vrlo specifičnog osvežavajućeg ukusa od istoimene sorte grožđa. Svi ovi kvaliteti ga čine prijatnim za konzumiranje tokom proleća i leta. Primetićete neke jasne razlike između vina u zavisnosti od grožđa koje se uzgaja u različitim regionima. Novozelandski sovinjon odiše snažnijim zelenim aromama, dok francuski pruža suptilne, zdrobljene kamene i cvetne arome. Kada je u pitanju hrana najbolje se kombinuje uz jela od pečuraka, laganu testeninu, tikvice, parmezan…

Rizling

Iako se rizling najčešće smatra slatkim to je zapravo najsvestranije belo grožđe. Uspeva u hladnijim klimatskim uslovima i od njega se dobija vino svetleo zelenkaste boje sa blagim nijansama žute. U pitanju je nežno, voćno suvo vino cvetnog mirisa, umerene punoće kad je u pitanju ukus. Ima fine i nežne kiseline koje vinu daje svežinu, harmoničnost i dugovečnost. Postoji i rizling sa aromom koštičavog ili tropskog voća uz blagu aromu  citrusa. Lako se uklapa uz širok spektar namirnica i brojne gurmanske specijalite kao što su pršuta, piletina, riba i mekši sirevi.

Šardone (Chardonnay)

Šardone je najčešće belo grožđe koje nazivaju i kraljem belih sorti. Istoimeno vino najčešće se opisuju kao ukus hrasta i putera, a ova aroma potiče od buradi u kojima se vino čuva. Može biti jednostavno vino za svakodnevnu upotrebu, ali i kraljevsko vino koje je sazrevalo godinama. Šardone je elegantno vino nastalo u francuskoj regiji Burgundija čija popularnost samo raste među običnim svetom poslednjih godina. Jedan je od tri obavezna sastojka šampanjca, a veoma dobro se kupažira s brojnim sortama grožđa. Vole ga i muškarci i žene, pije se zimi i leti. Najčešće se služi uz grilovano povrće, ribu, paste, piletinu…

Najbolja crna vina za početnike

Pino Noir (Pinot Noir)

Kao najlakše od svih crnih sorti grožđa prilično je osetljivo na klimatske promene i vrstu zemljišta. Vino od ovog grožđa je nešto svetlije crvene boje sa više alkohola i taninima, negde između merloa i kabernea sa  izrazitim voćnim aromama koje vuku na crveno bobičasto voće. Ukoliko ste inače ljubitelj belog, rozea ili penušavih vina pino noir je prava mera ako ste spremni da isprobate i crna vina. Često se naziva najboljim prazničnim vinom iako se pije u svim prilikama. Odlično se slaže uz specijalitete od pečuraka, jagnjetinu, pačetinu, tunu, losos…

Merlot

Ovo vino se pravi od istoimene sorte tamnoplavog grožđa sa tankom kožicom. Jedno je od najpopularnijih crnih vina na svetu, posebno su poznata ona iz francuskog Bordoa. U pitanju je elegantno vino bogatog ukusa i rubin crvene boje za sve namene. Ima ukus crvenog voća najčešće borovnice uz nežne, svilenkaste tanine i glatku baršunastu završnicu. Odlično se slaže uz jela od crvenog mesa, testeninu i zrelije sireve.

 

 

Kaberne Sovinjon (Cabernet Sauvignon)

 

Kabarne Sovinjon je sorta crnog grožđa poznata po svojoj debljoj, izdržljivoj ljusci. Upravo izdržljivost je karakteristika i vina koje se pravi od ove sorte grožđa i koje može dugo da sazreva u buradima ili flašama. Ovo vino je poznato po svojoj tamno crvenoj boji, punoći i visokom sadržaju alkohola  od 13, 5 do 14, 5 kad su u pitanju vina iz Kalifornije, Australije i Čilea. Kaberne sovinjon je suvo, ali ne slatko vino bogato taninima, koje u zavisnosti od kraja u kome je gajeno voće na nepcu ostavlja ukus paprike, duvana, crne ribizle i višnje, uz lagani nagoveštaj vanile koji dolaze od starenja vina u hrastu. Najbolje ide u paru sa jelima od crvenog mesa, uz divljač i zrele sireve.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

12.06.2024.

Primena tečnih đubriva u vinogradarstvu

30.05.2024.

Čime zaštititi vinovu lozu

22.05.2024.

Prvi regionalni vinski festival „Pančevo Wine Weekend“

20.05.2024.

Srpska vina na sajmu u Londonu

13.05.2024.

Još jedan Festival vina u nizu

13.05.2024.

Sorta koja daje visokokvalitetna i vrhunska crvena vina

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca