Pekari dobijaju brašno iz Robnih rezervi

Na sednici Vlade Srbije usvojena je izmenjena Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500“ u cilju zaštitu tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena ove robe.

Ona je veoma važna za snabdevanje potrošača, naročitno nižih socijalnih kategorija, i zato je produžen period važenja Uredbe do 30. novembra 2023. godine, navodi se u saopštenju sa sednice, prenosi Agro Tv.

Takođe, dodaje se, imajući u vidu to da se nastavlja ograničenje cene ove vrste hleba, Vlada je donela odluku da se iz Republičke direkcije za robne rezerve proizvođačima hleba koji koriste brašno „T-500“ dodatno podeli 42.000 tona, što znači da će im do tog datuma biti podeljeno ukupno 74.000 tona brašna.

Vlada je usvojila i Predlog odluke o izmeni Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, kojom je plaćanje povećanog iznosa posebne dažbine za evaporisano mleko, sir i urdu, osim za surutku, produženo do 31. oktobra.

– Usled velikog skoka uvoza mleka i mlečnih proizvoda u odnosu na prethodne godine, došlo je do pada otkupne cene mleka na domaćem tržištu, što je kao rezultat imalo pad proizvodnje mleka i smanjenje stočnog fonda, odnosno mlečnih grla krava. U međuvremenu, situacija je počela postepeno da se stabilizuje, ali je potreban još jedan period kako bi se definisala otkupna cena kojom će proizvođači biti zadovoljni i obezbedio nesmetan i stabilan priliv mleka u mlekare i nesmetano snabdevanje tom namirnicom – navodi se u saopštenju Vlade.

Na sednici je doneta i izmenjena Uredba o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Republici Srbiji, kojom je predviđeno da se za još godinu dana produži rok za njihovo zapošljavanje i ostvarivanje prava na podsticaje i isplatu podsticaja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

10.04.2024.

Veće akcize za gorivo

05.04.2024.

Na današnjoj sednici Vlade usvojeni su zaključci evo i koji

06.02.2024.

Predstavnici nekoliko udruženja poljoprivrednika sastaće se 12. februara sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković

05.02.2024.

Održan treći sastanak Radne grupe za uređenje tržišta i robne berze

21.12.2023.

Koji je zaključak sa današnjeg sastanka Radne grupe

29.09.2023.

Tanasković: Sve tačke sporazuma ispunjene

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca