JP “Agrorazvoj-valjevske doline” poljoprivrednicima obezbeđuje krečni materijal za popravku plodnosti zemljišta

Četvrtu godinu za redom valjevska vlast, u sklopu programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju preko JP “Agrorazvoj-valjevske doline”, poljoprivrednicima obezbeđuje krečni materijal za popravku plodnosti zemljišta, prenosi Blic. 

Kalcifikacija je mera kojom kisela zemljišta prevodimo u slabo kisela ili normalna.

Zemljištima kiselosti ispod 5,5 potrebno je dodati krečni materijal kako bi se kiselost smanjila.

Za kalcifikaciju se u poslednje vreme koriste materijali na bazi Cao, koji spadaju u kategoriju oplemenjivača zemljišta.

Pojam kalcifikacije podrazumeva dodavanje krečnog materijala u zemljište a njen osnovni cilj je da se ublaži ili eliminiše kiselost zemljišta i da se poprave fizičke osobine zemljišta da bi ono bilo plodnije i boljih proizvodnih svojstava.

Naime, kiselost zemljišta predstavlja jedan od najvećih i ograničavajućih faktora uspešne biljne proizvodnje, a taj problem je izražen na parcelama u valjevskim selima, posebno u brdsko–planinskom području gde, prema agrohemijskim analizama, ima preko 60 odsto kiselih obradivih parcela.

Za nabavku oko 58 tona krečnog materijala, koji je podeljen vlasnicima 135 poljoprivrednih gazdinstava, ove godine je izdvojeno pet miliona dinara. Na ovaj način biće popravljeno oko 200 hektara, što je veoma značajna površina s obzirom da već nekoliko godina kroz ovu meru radimo na poboljšanju plodnosti poljoprivrednog zemljišta. Količine i preporuke za primenu krečnog materijala utvrđivane su na osnovu rezultata agrohemijskih analiza zemljišta i biljnih kultura koje se nalaze na tretiranoj parceli – kaže Goran Marjanović, direktor preduzeća “Agrorazvoj–valjevske doline”.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.01.2018.

Zašto je potrebna kalcifikacija zemljišta

08.01.2018.

KAKO REŠITI PROBLEM „TEŠKOG“ ZEMLJIŠTA

02.10.2017.

Samo uz redovne mere do boljih prinosa

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca