Održavanje i očuvanje plodnosti zemljišta

Zemljište je prirodno bogatstvo jedne zemlje, neprocenjivo dobro celog čovečanstva i kao takvo ga moramo čuvati za buduća pokoljenja. Kao osnova poljoprivredne proizvodnje zemljište je podložno degradaciji i uništavanju. Svojom aktivnošću u pravcu intenziviranja biljne proizvodnje, čovek utiče na ravnotežu činioca koji učestvuju u stvaranju i održavanju zemljišta. Neracionalnom primenom hemijskih sredstava putem pesticida i mineralnih đubriva, ne retko se dovodi do narušavanja hemijskih osobina zemljišta i zagađenja zemljišta i podzemnih voda. Time se preko zagađenja zemljišta i voda nndirektno utiče istovremeno i na kvalitet i biološku vrednost dobijenih proizvoda. Sve veća težnja za intenzivnijom proizvodnjom i postizanjem što višeg ekonomskog efekta, često je praćena nagomilavanjem nitrita, nakupljanjem teških metala, čija toksičnost zavisi od njihove koncentracije u zemljištu, čestom zakišeljavanju, zaslanjivanju i alkalizaciji zemljišnog rastvora. Deponije smeća i upotreba otpadnih voda i kanalizacionog mulja u poljoprivredi glavni su izvor zagađenja zemljišta i podzemnih i površinskih voda i izvora vode za piće putem različitih rastvorljivih organskih i neorganskih materija.

Svojim nekontrolisanim aktivnostima, čovek narušava fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta. Primenom teške mehanizacije, većim brojem prohoda i preteranim gaženjem zemljišta, obradom zemljišta u nepovoljnim uslovima za obradu, značajno se utiče nepovoljno na zbijanje zemljišta, narušavanje strukture, vodno-vazdušnog režima kao i toplotnog režima zemljišta. Učestalom plićom obradom zemljišta stvara se takozvani plužni đon. U odsustvu mera podrivanja i produbljivanja orničnog sloja, dolazi do prekida kapilarnih tokova vode u zemljištu i kao posledica toga biljke prolećne vegetacije vrlo teško se mogu izboriti protiv sušnih agroekoloških uslova. Koren biljaka je slabo razvijen, teško dolazi do dubljih zemljišnih rezervi vlage i hranljivih materija. Zbog narušavanja fizičkih osobina zemljišta povišene zbijenosti i pliće obrade, zemljište i nije u mogućnosti da akumulira dovoljne rezerve zimske vlage. Sve to otežava mogućnost biljci da toleriše sušne agroekološke prilike.

Najveći deo naših poljoprivrednih zemljišta siromašno je u humusu-bitnom činiocu plodnosti zemljišta, a sve je ređa upotreba stajnjaka i drugih organskih đubriva koja bi povisila nivo humusa u zemljištu. Smanjeni nivo humusa utiče takođe na narušavanje strukture i hemijskih osobina zemljišta, kao i njegove biološke aktivnosti. Paljenjem strnike posle žetve narušava se aktivnost mikroorganoizama, smanjuju rezerve organske materije i nivo mineralnih hraniva u zemljištu. Primenom stajnjaka, zelenišnog đubriva uz adekvatnu i propisanu upotrebu mineralnih đubriva poboljšale bi se hemijske osobine zemljišta, povećao nivo korisnih mikroorganizama i poboljšala njihova aktivnost u smislu razgradnje organskih ostataka i primenjenih đubriva, poboljšala struktura, vodno vazdušni i toplotni režim mzemljišta. Povećanjem rezervi humusa poboljšali bi se uslovi za dublju obradu zemljišta. Dubljom obradom zemljišta i podrivanjem i rastresanjem zemljišta razbio bi se plužni đon i popravio vodno-vazdušni režim zemljišta, poboljšala mogućnost zadržavanja i akumuliranja većih rezervi zimske vlage, bolje prodiranje i ravijanje korenovog sistema biljaka i bolje tolerancije biljaka na sušne uslove u toku letnje vegetacije. Popravkom kiselosti zemljišnog rastvora omogućilo bi se biljci da kvalitetno iskoristi rezerve mineralnih hraniva iz zemljišta i iz mineralnih đubriva. Ovom merom se utiče na postizanje boljih prinosa i rezultata u biljnoj proizvodnji i proširuje spektar setvene strukture na hemijski degradiranim parcelama.

Plodosmena i plodored kao polazni činioci bilo koje biljne proizvodnje, osnov su iskorišćavanja i očuvanja obradivog zemljišnog sloja. Ovom merom održavaju se povoljne fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta. Smenom useva postiže se kvalitetnije i racionalnije iskorišćavanje mineralnih hraniva i rezervi vlage iz zemljišta. Plodored je agrotehnička mera kojom se posebno u tropoljnoj smeni useva uključujući neku leguminozu, postižu značajno bolji prinosi u odnosu na klasičnu dvopoljnu smenu kukuruza i pšenice koja je na našim terenima najčešće zastupljena, ne uzimajući u obzir monokulturu koja nije preporučljiva a ipak je takođe prisutna u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Zaključen Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

08.07.2024.

Raspisana dva javna poziva namenjena poljoprivredinicima

04.07.2024.

Poljoprivrednicima 46 traktora

26.06.2024.

Poziv bankama za kreditiranje

21.06.2024.

Ukupno 4,5 miliona dinara za podsticajne mere u poljoprivredi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca