Sajam šljiva u Osečini

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković poručila je na otvaranju Sajma šljiva u Osečini da će država nastaviti da pomaže razvoj voćarstva, a naročito uzgajanje šljive, imajući u vidu to da smo u svetskom vrhu po proizvodnji ovog voća i izvozu suve šljive.

Gojković je na otvaranju 18. Sajma šljiva u Osečini istakla da ovom manifestacijom negujemo tradiciju i nasleđe, dok istovremeno promovišemo i naše potencijale, jer je šljiva jedan od najznačajnijih srpskih proizvoda.

Ona je podsetila na to da je Unesko, na predlog Ministarstva kulture, upisao 2022. godine šljivovicu na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

– To obavezuje našu državu da posvećeno radi, osnažuje i pomaže razvoj voćarstva – poručila je potpredsednica Vlade i ocenila da se manifestacijama poput ove dodatno pomaže unapređenje šljivarstva na ovom području.

Gojković je napomenula da je, nastavljajući viziju jednog od najvećih izvoznika šljiva sa prostora Kneževine Srbije Tešmana Soldatovića, ovaj kraj, sa milion stabala šljive, danas nadaleko poznat.

 

Ona je ukazala na to da je Sajam šljiva tokom proteklih 18 godina, spajajući tradiciju i savremenu potrebu za razvojem voćarstva, prerastao u prestižnu manifestaciju na kojoj se predstavlja više od stotinu izlagača.

– Takođe, slika naše zemlje je danas drugačija u odnosu na period od pre samo nešto više od jedne decenije, u svim oblastima društva postignut je vidan pomak, a to se vidi i u Osečini – ocenila je Gojković, prenosi Agro TV.

Naime, kako je naglasila, nedavno su započeti radovi na rekonstrukciji Srednje škole „Branko Nedić“, za šta je opredeljeno 80 miliona dinara.

– Država pomaže i izgradnju puteva na teritoriji opštine, kao i obilaznice koja ovo mesto povezuje sa industrijskom zonom, kako bi omogućila adekvatnu putnu infrastrukturu i bolje uslove života za građane i stvorila uslove da investitori više dolaze i ulažu u ovaj kraj – objasnila je Gojković i dodala:

– Na tom putu razvoja, kome je Vlada Srbije posvećena, kultura je važan segment. Zato je jedan od strateških prioriteta resornog ministarstva da ulaganjem u domove kulture, biblioteke i muzeje širom Srbije, omogućimo pristupačnost kulturnih sadržaja svim našim građanima.

Potpredsednica Vlade je istakla da je upravo Osečina dobar primer tog zajedničkog poduhvata države i lokalne samouprave.

Gojković je napomenula i da je preko konkursa „Gradovi u fokusu“, Osečina u poslednje dve godine dobila 46 miliona dinara za građevinske radove na adaptaciji bioskopske sale i pozornice Biblioteke u Osečini.

Posle svečanog otvaranja Sajma i uručenja specijalnih nagrada najvećim izvoznicima suve šljive, potpredsednica Vlade je sa predsednikom Opštine Nikolom Tomićem obišla štandove i završne radove na rekonstrukciji Narodne biblioteke Osečina.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

03.06.2024.

Sеdam konkursa za dodеlu podsticajnih srеdstava u oblasti poljoprivrеdе

28.05.2024.

Javni poziv za dodelu sredstava poljoprivrednim gazdinstavima

28.05.2024.

Dronovi donose značajnu ekonomsku korist

19.05.2024.

Aleksandar Martinović: Evropska unija najznačajniji spoljno–trgovinski partner Republike Srbije

18.05.2024.

Miloš Vučević: Međunarodni poljoprivredni sajam snažna je podrška privredi Srbije

17.05.2024.

Sutra počinje najvažniji agro-biznis događaj

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca