Jedinstvena i jedna od najvećih manifestacija posvećena proizvodima od mleka održava se danas sutra u Gornjoj Gorevnici kod Čačka.
– Radi se o prodajnom sajmu i degustaciji kajmaka i najboljih vrsta sireva iz regiona. Mnogi posetioci biće u prilici da okuse rertke vrste ovih proizvoda, ali i da ih kupe. Na štandovima će se pored domaćih kravljih sireva naći ovčiji, kozji ali i magareći, za kojeg kažu da je jedan od najskupljih sireva na svetu – rekao je za RINU Gvozden Nikolić, idejni tvorac ove manifestacije.
Nema nije probao mladi ili stari kajmak, mladi ili stari sir, popio čašu jogurta ili kefira, zahvatio kašiku pavlake ili kiselog mleka, sladio se kačkavaljem, mocarelom ili paprikom napunjenom pavlakom.
Ove godine je rekordan broj učesnika oko 50 izlagača, sa raznovrsnim sirevima.
Ovo je veliki značaj za ovo selo. Dosta mladih živi u ovom selu.
Naravno na manifestaciji su i sirevi iz manastira Sukovo.
Na 18 km istočno od Pirota, na desnoj obali reke Jerme, u blizini sela Sukovo, u podnožju brda Carev kamen, smešten je manastir posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, u narodu poznatiji pod imenom Sukovski manastir.
Monahinja Marta istile da imaju i plasteničku proizvodnju, tako da ništa ne kupuju, imaju za svoje potrebe.
“Uglavnom sam ja zadužena za mlekaricu i od samog početka sam želela da pravimo punomasne kačkavalje sa raznim začinima. U našem asortimanu imamo krstaš, star 40 dana, imamo i stare kačkavalje koje smo nazvali delikatesi, koji su stari četiri meseca. Tu su i kačkavalji sa začinima: susamom, nanom, kimom, čubricom, suvim grožđem, orahom, bosiljkom, origanom, belim lukom, ruzmarinom. Reč je o sirevima u koje se dodaju lekovite biljke, a kačkavalj, kao i sir, prave se na tradicionalni pirotski način. Novo u ponudi je i pavlaka sa topljenim kačkavaljem, odličnog ukusa, imali smo tu čast da probamo.
Tu je i sir ćubek, odnosno “ruža kačkavalja” koji ostaje kao višak kada se sir pakuje u kalupe. Prilikom pravljenja sira izdvaja se masnoća od koje prave najkvalitetniji maslac a od surutke prave urdu koja je idealna za one koji ne smeju da jedu “jake” sireve.
Kozji sir koji proizvodi poljoprivredno domaćinstvo Budimirović iz Glušaca jedan je od brendova opštine Bogatić, a taj status stekao je kvalitetom koji je potvrđen priznanjima osvojenim na sajmovima hrane i pića u Srbiji i u inostranstvu.
Osnovni proizvod poljoprivrednog domaćinstva Budimirović je, kako objašnjava, kozji sir i čubrom u hrastovoj kori sa plesnima, a kasnije je to oplemenjeno i tartufima što je, po njegovim rečima, „vrh u proizvodnji kozjeg sira“.
Na manifestaciji učestvuje i mlekara Suvobor iz Pranjana. Porodica Glišić se bavi mlečnim govedarstvom, poznati su po odličnom kajmaku.