OBELEŽEN DAN OPŠTINE BOGATIĆ

Danas je u prisustvu mnogobrojnih zvanica obeležen Dan opštine Bogatić,  u znak sećanja na 10. septembar 1381. godine kada je Ravaničkom poveljom Mačvanska banovina ušla u sastav srednjevekovne srpske države.

Svečana akademija povodom Dana opštine Bogatić  održana je u Domu kulture u Bogatiću, zvanicama se obratio Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić. Organizacijama i pojedincima koji su u proteklom periodu postigli zapažene rezultate i doprineli sveukupnom razvoju i afirmaciji opštine uručena su  priznanja, povelje i plakete.

“Na samom početku izražavam osećanje neopisivog ponosa što stojim pred svima vama i što sam u prilici da vam se obratim na ovako značajnom događaju za našu lokalnu zajednicu. Najsrdačnije vas pozdravljam i zahvaljujem što ste svojim prisustvom uveličali današnju svečanu akademiju,  istakao je predsednik opštine Bogatić, Milan Damnjanović, i dodao:

Od preuzimanja odgovornosti, tokom minulih tri godine, zahvaljujući dobrom planiranju, i u svakom trenutku svesni svojih prioriteta i raspoloživih potencijala, kao i dobrom saradnjom, kako sa Vladom Republike Srbije, tako i sa opštinskim javnim preduzećima i ustanovama, trudili smo se da građanima Bogatića poboljšamo kvalitet života.

Stabilnost i razvoj, ključne su reči kojim se vlast u Bogatiću rukovodila u navedenom periodu. Kada kažem stabilnost, mislim na finansijsku u opštinskoj kasi.

Kroz domaćinski odnos u kontinuitetu, uspeli smo da opštinske finansije održimo stabilnim i pored brojnih izazova koji stižu na naplatu zbog ranijeg nedomaćinskog odnosa, ali i globalnih poremećaja koji i te kako utiču na kreiranje naše svakodnevnice.

Pored ulaganja u komunalnu infrastrukturu, kao i putnu mrežu kroz asfaltiranje i šljunčenje puteva i izgradnju trotoara, sa velikim zadovoljstvom smo ulagali u ljude, u naše mlade, u našu budućnost.

Svakom novorođenčetu smo opredelili po 50 hiljada dinara, sufinansiramo boravak dece u vrtićima, đacima prvacima smo poželeli srećan i uspešan polazak u školu sa besplatnim udžbenicima, 8 hiljada dinara i prigodnim poklonima, osnovcima i srednjoškolcima sufinansiramo prevoz, najboljim studentima smo obezbedili stipendije.

Nismo zaboravili ni na najstarije sugrađane kojima smo kroz različite aktivnosti ukazali neophodnu pažnju i pružili zasluženu podršku za sve ono što su oni nama nesebično dali, ali takođe, ni naše poljoprivrednike, preduzetnike, sportiste, umetnike.

Svesni smo činjenice da nema ubrzanog razvoja, sveopšteg napretka i podizanja životnog standarda stanovništva bez obimnih infrastrukturnih, kapitalnih  investicija kojih u našoj opštini, na žalost, nema već decenijama.

Svi mi koji živimo, radimo i stvaramo u Bogatiću, koji ga poštujemo i volimo svakim delom svog bića, moramo da nešto naučimo i iz grešaka u prošlosti, a sve zarad realnih mogućnosti za stvaranje lepše vizije budućnosti. Moramo da se otvaramo i sarađujemo sa svima, da postanemo gradilište, a ne odlazište i to poštovani prijatelji nije floskula, niti demagogija, već objektivna i nasušna potreba.

Ivana Popović. državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, i Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić

U svim ovim aktivnostima, kao i samom načinu rada i razmišljanja veliku podršku i značajan doprinos davala nam je i lokalna Skupština, koja je radila u ambijentu tolerancije, razumevanja, međusobnog uvažavanja, dobronamernih kritika i konstruktivnih dijaloga. Zato ću iskoristiti i ovaj svečani trenutak da svim odbornicima (izabranim predstavnicima naroda) čestitam na profesionalnom pristupu i pokazanoj odgovornosti.

Ipak, posle svega izrečenog i doživljenog ubeđen sam da su pred Bogatićem bolji dani, da smo hrabro i odlučno krenuli ispravnim putem i da ovaj izrečeni optimizam ima pokriće. Ispunjen sam neizmernom radošću kada vidim da naše putešestvije kroz trnovit put razvoja možemo svake godine podeliti sa vama – dragim prijateljima opštine Bogatić. Današnji dan je idealna prilika da se družimo, razmenimo mišljenja i iskustva, podelimo impresije i poželimo sve najlepše jedni drugima.

Mi ćemo svakog našeg dragog gosta uvek rado dočekati, ugostiti i ispratiti uz nadu da će poneti najlepše moguće utiske iz naše lokalne zajednice.

Za sam kraj, ne preostaje mi ništa drugo nego da svim građanima opštine Bogatić najsrdačnije čestitam Dan opštine, sa željom da svi zajedno živimo u slozi i miru, u dobrom zdravlju i blagostanju.

Dorđe Dabić, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave
Dorđe Dabić, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave

Đorđe Dabić, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave je istakao  da će opština Bogatić imati podršku Vlade Srbije i kao konkretan primer naveo rekonstrukciju zgrade Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Badovincima i izgradnju vrtića u ovom mestu.

Plakete opštine Bogatić su dobili: Mijajilo Grušanović, košarkaška legenda, Rade Lacković, estradni umetnik, docent dr Milan Maletić, vanredni profesor Veterinarskog fakulteta, Goran Davidović, privrednik iz Bogatića i Momčilo Budimirović iz Glušaca, proizvođač jedinstvenog kozjeg sira sa čubrom i plesnima.

Dobitnici Povelje opštine Bogatić su Centar za socijalni rad, Osnovna škola „Janko Veselinović“ iz Crne Bare – izdvojeno odeljenje Glogovac i Amatersko pozorište „Janko Veselinović“.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

03.03.2024.

Održan treći Međunarodni poljoprivredni sajam u Bogatiću

28.02.2024.

Treći međunarodni sajam u Bogatiću

23.02.2024.

Uskoro Međunarodni sajam poljoprivrede “Bogatić 2024”

12.02.2024.

Dušica Savić iz Klenja: Lepša strana života na selu

30.01.2024.

Farma Ilić iz Klenja: Pehari govore više od reči

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca