Dodela subvencija za nabavku opreme

Ljubiša Repedžić, član Gradskog veća grada Bora uručio je rešenja poljoprivrednicima koji su dobili sredstva na konkursu koji je raspisao grad za dodelu subvencija za nabavku opreme u pčelarstvu, prskalica, sredstava za navodnjavanje i muzilica.

-Podelili smo 110 rešenja poljoprivrednim proizvođačima. Kao i svake godine, grad Bor brine o poljoprivrednicima i ove godine je iz budžeta izdvojeno 46 miliona dinara – kaže Ljubiša Repedžić, član Gradskog veća.

On je dodao da su poljoprivredni proizvođači ove godine najveće interesovanje pokazali za nabavku kosačica.

– Rešenja za subvencije za nabavku kosačica dobilo je 35 poljoprivrednika a gotovo isto toliko ih je ostalo ispod crte. Od onih mera, gde se ne budu u potpunosti utrošila sva sredstva, krajem godine prenamenićemo taj novac kako bismo pomogli i tim poljoprivrednicima da nabave opremu. U septembru i oktobru ćemo realizovati još neke mere, uglavnom za nabavku sadnica voća i vinove loze, mašina za obradu zemlje, hrane i lekova za pčele, a trenutno se obrađuju zahtevi koji su predati za nabavku junica priplodnih ovaca i svinja i žičanih ograda oko višegodišnjih zasada – dodao je naš sagovornik.

Repedžić je naglasio da su do sada isplaćene subvencije poljoprivrednicima za nabavku mašina za ubiranje useva, odnosno za kosačice i skupljače sena.

– Iako je ovde primarna delatnost rudarstvo, moram da naglasim da je još uvek interesovanje dosta dobro za bavljenje poljoprivredom. Projektovani budžet za narednu godinu je 48 miliona dinara ali verujem da će se više novca izdvojiti u ove svrhe – dodaje Repedžić.

On naglašava da su poljoprivrednici dobili bespovratna sredstva u iznosu od 80 odsto cene nabavljene robe bez PDV-a, odnosno 63 posto sa uračunatim PDV-om.

Inače grad Bor već godinama unazad konstantno uvećava iznos iz budžeta predviđen za razvoj poljoprivrede.

Suša umanjila prinose

– Subvencije sam dobio za traktorsku prskalicu. Ova pomoć mnogo znači naročito u današnje vreme, kada svi znamo da je teška situacija, i da se teško zarađuje novac od poljoprivrede, ali se trudimo – rekao je Dragoslav Dulkanović, poljoprivrednik.

Ovog leta poljoprivrednici su zbog ekstremno visokih temperatura i suša muku mučili sa prinosima.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.04.2024.

Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

09.04.2024.

Izložba poljoprivredne mehanizacije tradicionalno privlači najveći broj posetilaca Međunarodnog poljoprivrednog sajma

04.04.2024.

Za subvencije u poljoprivredi 55 miliona dinara

21.03.2024.

Apel poljoprivrednim proizvođačima

14.03.2024.

POKRAJINA OBJAVILA KONKURS ZA UNAPREĐENJE STOČARSTVA

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca