ZAVRŠNI RADOVI NA UZIMLJAVANJU PČELINJIH ZAJEDNICA

Ilustracija: pčele, foto: Slobodan Jevtić
Ilustracija: pčele, foto: Slobodan Jevtić

Dodavanje hrane pčelama  bi trebalo privoditi kraju  ali većina pčelara nisu usplei  da izvrše adekvatnu  prihranu do tada Na svu sreću  spoljne temperature visokom plusu preko 27,28 stepeni  , zato je bitno to odraditi u što kraćem roku. Zato što, ako zahladi  pčele nisu u mogućnosti da izvrše  dehidriranje  sirupa  do nivoa potrebne vlage a to je oko 17%, a što je potrebno za zatravanje .

Preporuka je da se prihrana  izvrši u  velikim posudama za prihranu u odnosu  2/1 u korist šećera. jer  je  bolje to sada odraditi sa sirupom nego krenuti sa ranim dodavanjima pogača. Uticaj  veće količine hrane u košnicama je takav da one  poboljšavaju toplotni režim i mikroklimu, jer med akumulira toplotu i sprečava naglu promenu temperature u košnici. Sve slabe pčelinja zajednice ne zazimljavati već spojiti preko novine sa jačim da bi im omogućili što uspešnije i ekonomičnije zimovanje,ona  su izvor zaraze i sa njima nikada ne treba ulaziti u zimu, bitna su nam zdrava i jaka društva a ne broj košnica.

Odraditi brzo i efikasno za kratko vreme da pomognemo pčelinjim zajednicama da bezbedno prezime i dočekaju proleće zdrave, vitalne i spremne za brz razvoj.

Broj ramova ostaviti na osnovu procene samog društva..

Septembra  se pčele uvode u zimovanje, jer u većini krajeva nestaje pčelinje paše.se i krajnji je rok po pitanju dopune hrane.

Treba voditi računa da poslove koje ne odradimo u septembru, verovatno nećemo imati priliku da odradimo kasnije, a ako i bude prilike, neće biti bez posledica.

Društva su i dalje aktivna donose vodu, polen i po malo nektara sa određenih biljaka, užurbano propilišu pukotine i nepotrebne otvore na košnicama, vrše preslaganje meda kako to njima odgovara. Završavaju se itretmani u borbi protiv pčelinjeg krpelja VAROOE DESTRUCOR.

I preporuk a je da se svako uznemiravanja i preglede svesti na minimum!

Pčele sada povećavaju broj stražarica na letu, koja treba suziti ili ugraditi češljeve.

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca