BESPLATNA PROVERA TEHNIČKE ISPRAVNOSTI TRAKTORA

Foto: Dragan Grujić
Foto: Dragan Grujić

Traktori su u jesen, više nego u bilo kojem periodu godine, češći učesnici u javnom saobraćaju jer u ovo vreme poljoprivrednici obavljaju dva važna posla na njivama – berbu kukuruza i setvu pšenice.

Oko 2.500 traktora nije ispravno – tehnički pregled je neophodan zbog bezbednosti u saobraćaju

U Mačvi ima oko 5000 traktora i uglavnom su tehnički ispravni novi, kojih je polovina od ukupnog broja.  Policijska uprava u Šapcu i policijska stanica u Bogatiću pokrenuli su kampanju tehničkih pregleda sa ciljem da se  omogući svim vlasnicima  traktora da bez plaćanja provere ispravnost svojih mašina.

– S obzirom na to da je u ovom periodu povećan broj traktora na putevima, saobraćajna policija će preventivno zaustavljati ove vozače i podsećati ih da je neophodno da vozila budu tehnički ispravna kako bi bezbednost svih učesnika u saobraćaju bila na što višem nivou – naveli su u policiji i dodali da vlasnici mogu proveru ispravnost traktora uraditi besplatno u tri servisa koji obavljaju tehnički pregled – „Mačva put“ u Klenju, „Broker“ i „D-M“ u Bogatiću.

U jednom od njih, servisu „Mačva put“, spremni su za kampanju koja počinje 18. i traje do 23. septembra.

Tehnički pregled traktora u servisu „Mačva put“ Badovinci u Klenju

Žarko Tovilović objašnjava da uobičajeno vrše tehnički pregled traktora koji se obavlja jednom i tom prilikom dobija trajna nalepnica, a vlasnik traktora svake godine produžava polisu osiguranja.

– Vizuelnim pregledom utvrđujemo broj šasije i broj motora, proveravaju se instalacije i signalizacija, kočnice, ukoliko traktor nema kabinu mora da ima retrovizor, gume moraju biti istih dimenzija na osovinama i od istog proizvođača  – kaže Tovilović i na osnovu  višegodišnjeg iskustva navodi da su najčešće kod traktora neispravne kočnice i elektroinstalacije.

Na traktorima najčešće neispravne elektroinstalacije i kočnice

– Signalizacija se naročito potencira jer je zakonom propisano je da na traktoru mora da bude ispravno rotaciono svetlo kako bi u noćnoj vožnji bio uočljiv na putu. Ovaj i druge nedostatke majstori otklanjaju u servisu – dodaje Tovilović.

 

Ivan Vulović iz Badovinaca  poseduje traktor novije generacije „Klas celtis 436“  za koji bi retko ko poverovao da  je star 16 godina. Mladi domaćin priča da vodi računa o svojoj vrednoj mašini, ali i redovno proverava tehničku  ispravnost.

– To činim zbog svoje i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Zbog loših puteva najčešće se kvare elektronika i instalacije, a uz sve ostalo signalizacija je najbitnija za bezbednost na putu – ističe Vulović.

 

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji se godišnje dogodi oko 500 nesreća u kojima učestvuju traktori i u takvim nesrećama pogine više od 30 ljudi. Ovog leta, u vreme intenzivnih poljoprivrednih radova za manje od tri meseca na putevima u Srbiji je u nesrećama u kojima su učestvovali traktori bilo čak 13 žrtava.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca