Tanasković: Sve direktne subvencije za poljoprivrednike biće isplaćene do kraja nedelje

Zaključno sa današnjim danom, kreće isplata subvencija za poljoprivrednike, odnosno, njih 58.000 koji su podneli zahtev za subvencije za genetiku. Još njih 5.000 je na dopuni. Subvencije za tov ćemo isplatiti do kraja ove nedelje, i to danas za 10.000 poljoprivrednika od ukupno 20.000. Sve mere direktnih davanja koje smo obećali biće isplaćene do kraja ovog meseca, rekla je jutros ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jelena Tanasković gostujući u emisiji „Jutro“ na Blic TV.

Danas isplaćujemo subvencije po hektaru i za kvalitetna priplodna grla koja smo povećali sa 25.000 dinara na 40.000, a do kraja nedelje subvencije za tov i sve ostale mere koje smo obećali. Praktično, tu nema nikakve polemike da li će neko dobiti subvencije ili ne. Svi sa urednim zahtevima će dobiti subvenciju, a oni koji su podneli zahtev i imaju nekakvu nepravilnost, dobiće mogućnost da je isprave – rekla je ministarka govoreći o subvencijama države za poljoprivredu.

Ministarka je govorila i o detaljima planiranih drugih mera u poljoprivredi.

– Subvencije za krmače su povećane sa 15.000 na 18.000 dinara. Taksa za odvodnjavanje je umanjena ove godine za 50 odsto, a od sledeće godine se ukida. I refakcija – povrat akcize na gorivo, vrednost 50 dinara po litru, što za poljoprivrednike kreće od 1. januara – precizirala je ministarka.

Pomenula je i subvencije za mleko.

– Sada svako može da proda svaki litar mleka. To su velike stvari. Mnogo toga je ove godine urađeno i poboljšano, ali je sama godina po sebi teška – rekla je ministarka gostujući u Jutro na Blic TV.

Istakla je i da su razgovori sa poljoprivrednicima dosta pomogli.

– Ono što se plasira u Beogradu, to nije stanje na terenu. Poljoprivrednici su zahvalni i ukazali su nam na stvari koje treba da promenimo – dodala je.

Ministarka ističe da trenutno imamo veću ponudu nego tražnju.

– Godina je nesumnjivo teška, ali država u čemu učestvuje. Ako neko smatra da država treba otkupi sve što je proizvedeno ove godine, to je nemoguće. Od 2024. godine ćemo isplaćivati 100 hektara. Nikada država nije ostavila poljoprivrednike, niti će ih sada ostaviti – kaže ministarka

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

07.05.2024.

Aleksandar Martinović preuzeo dužnost ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od Jelene Tanasković

20.04.2024.

Novi Pazar: Dodeljena povelja ministarki Jeleni Tanasković

15.04.2024.

Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

14.04.2024.

Jelena Tanasković: Sve je više vikend farmera

11.04.2024.

Najdomaćin 2024″ u Lazarevacu 14. aprila

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca