Gajenje maline u zaštićenom prostoru

Ovaj način proizvodnje se najčešće odvija u plastenicima sa obezbeđenom vodom za navodnjavanje, opremom za zagrevanje i ventilacijom. Plastenici se pokrivaju dvoslojnom PE folijom gde se između nalazi vazdušni međuprostor čime se utiče na bolju izolaciju. Tokom vegetacije, delimičnim podizanjem bočnih strana se obezbeđuje bolja provetrenost biljaka i regulacija temperature unutar objekta ( naročito u letnjem periodu).   

Proizvodnja se može odvijati pomoću sadnica koje su zasađene na stalnom mestu u zemljištu ili u kontejnerima (hidroponika).

Proizvodnja maline u plasteniku u zemljištu je jeftinija ali je plastenik tokom čitave godine zauzet jednom kulturom pa je neekonomičan.

Sadnja se obavlja nakon postavljanja plastenika- obično su širine osam  metara i maksimalne dužine 20 metara. U ovakvim objektima može se najviše zasaditi 4 reda  pri međurednom rastojanju od 1,8 metara. Sadnja u redu se obavlja na 30-40 cm. Problem kod ovakvih objekata je ograničen porast izdanaka u prvom i poslednjem redu zbog niskog svoda, otežana berba i veća vlažnost što prouzrokuje trulež plodova.

Ukoliko ovakvi objekti poseduju dopunsko zagrevanje – topovi sa plinskim bocama, mogu se stimulisati procesi listanja, porasta grančica i cvetanja a samim tim još ranije zrenje i postizanje bolje cene na tržištu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

08.07.2024.

Aleksandar Martinović: Izvesno povećanje otkupne cene maline

28.06.2024.

Druga takmičarska izložba proizvoda pod nazivom “Crveno zlato Srbije

25.06.2024.

Grinje na malini

09.06.2024.

Koja je cena maline

02.06.2024.

Ovo je početna cena otkupa maline

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca