Održan 15. Poljoprivredni sajam u Kruševcu

Na Sajmu poljoprivrede koji je organizovao Grad Kruševac predstavljeni su najveći proizvođači stočne hrane, zaštite bilja, semenske robe, poljoprivredne  mehanizacije, zadruge, udruženja, instituti, škole, poljoprivredne savetodavne i stručne služebe iz Srbije, Regionalna privredna komora, kao i Poljoprivredni fakultet i poljoprivredna gazdinstva iz tog  kraja, prenosi Grad Kruševac.

Sajam je otvorila  državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović, koja je istakla  da se Ministarstvo i država kroz subvecije i davanja trude da pomognu poljoprivrednim proizviođačima što je ilustrovala podatkom da je ovogodišnji budžet za poljoprivredu najveći do sada- 114,4 milijarde dinara.

-Naše ministarstvo je zaista puno toga uradilo za poboljšanje prihoda i uslova za bavljenje poljoprivredom. Uvećane su subvencije kako za poljoprivredne mašine, tako i za sve druge namene. U stočarstvu su povećane subvencije po grlu sa 25 na 40.000 dinara, kao i subvencije za proizvođače mleka. Radićemo i dalje na poboljšanju uslova za što veća ulaganja u poljoprivredu, a nadam se da ćemo dogodine imati još veći budžet nego ove- istakla je Popović.

-Grad Kruševac se trudi da subvencijama i projektima pruži podršku našim poljoprivrednicima i podigne na viši nivo politiku ruralnog razvoja u našim selima- izjavila je gradonačelnica Jasmina Palurović

Manifestaciji je prisustvovao i Dragosav Milutinović, pomoćnik direktora Uprave za Agrarna plaćanja.

Nagradu za najlepši slavski kolač dobilo je Udruženje građana „Osmeh na dlanu“. Ekipa „Čarapani Simitari“ najbolje je pripremila srpsko tradicionalno jelo i osvojila je prvo mesto za najbolje napravljen ajvar, ekipa „Bistrički vukovi“ dobila je nagradu za najbolje pripremljen kotlić, dok je rasadnik „Nina“ dobio priznanje za najlepši ukrasni sadni materijal.

Grad Kruševac je na kraju Sajma povelje dodelio: Desanki Vučković iz Dvorana, Zorici  Šišić iz Leskovca i Sokobanji. Specijalna nagrada dodeljena je Hemijsko- tehnološkoj školi i profesoru ove škole Goranu Kuzmanoviću za veliki doprinos u razvoju turizma, gastronomije i ugostiteljstva Republike Srbije.

U okviru sajma,  ove godine nije biti organizovana Regionalna stočarska izložba u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, zbog nepovoljne situacije u vezi sa prisustvom afričke kuge u okruženju Rasinskog okruga. Ali, su zato izloženi poljoprivredni proizvodi, domaća radinost, rukotvorine, ukrasni sadni materijal, med, vino i rakija.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.04.2024.

Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

02.04.2024.

„Najdomaćin 2024“ u Lazarevcu

01.04.2024.

Raspisan javni poziv za premiju za mleko za prvi kvartal 2024. godine

27.03.2024.

Dodeljeni subvencionisani ramovi za traktore

22.03.2024.

Poljoprivrednicima na raspolaganju više kanala informisanja

19.03.2024.

Drugi poljoprivredni karavan „Najdomaćin 2024“ u petak stiže u Mladenovac

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca