ZAŠTITA VOĆAKA U VREME MIROVANJA VEGETACIJE

Priprema voćaka za period mirovanja vegetacije počinje odmah nakon berbe i ima za cilj što bolju pripremu stabla za prezimljavanje, smanjenje brojnosti prezimljujućih oblika štetočina i infekcionog potencijala raznih patogena. Mehaničke mere podrazumevaju uklanjanje suvih grana, opalog lišća i plodova kao i plodova koji su se zadržali na stablu jer oni predstavljaju izvor zaraze za narednu vegetaciju. Na ovaj način se smanjuju prezimljujuće forme štetočina kao što su grinje, razne vrste štitastih vašiju, cvetojeda, smotavaca kao i uzročnici bolesti kovrdžavosti lista, čađave pegavosti i krastavosti plodova, truleži i bakteriozne plamenjače. 

Mlada stabla je potrebno zaštititi mrežicama od glodara koji tokom zime mogu naneti veliku štetu. Oštećena stabla zakržljaju u razvoju, osetljivija su na niske temperature i mrazeve a veoma često zbog tih oštećenja mogu da propadnu pa je u tom slučaju potrebno zasaditi novu sadnicu.

Od hemijskih mera zaštite, neophodna je primena bakarnih preparata kojim se suzbijaju prouzrokovači mnogih bolesti i vrši dezinfekcija voćnjaka. Suzbija se rogač šljive, monilioze koštičavih voćnih vrsta, kovrdžavost lista breskve, eskorioze vinove loze. Prouzrokovači ovih bolesti prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak-ranama, trulim organima i drugim skrivenim mestima. Najbolji momenat za tretman bakarnim preparatima je kada opadne 50-60 % lisne mase. Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra, kada je temperatura vazduha iznad 10 stepeni. Stabla voćaka moraju biti dobro „okupana“ što znači da treba koristiti maksimalnu količinu vode po hektaru. Uz bakarne preparate neophodno je primeniti i preparate na bazi aktivne materije parafinsko ulje koji imaju za cilj suzbijanje prezimljujućih formi štetnih insekata. Primena preparata se obavlja prema uputstvu proizvođača.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.12.2023.

Mere za produžavanje faze mirovanja kod voća

03.10.2022.

Jesenje prskanje voćaka

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca