Svetski dan hrane: Voda je život, voda je hrana

Svetski dan hrane, 16. oktobar, simbolično se obeležava na dan kada je osnovana Organizacija za  hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) 1945. godine. U Srbiji se Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine i ima za cilj da se podigne svest o prehrambenoj sigurnosti težeći efikasnijoj proizvodnji, kvalitetnijoj ishrani, unapređenju životne sredine i životnim navikama.

Tim povodom Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  je, u saradnji sa (FAO), Nacionalnom asocijacijom Serbia Organica i Privrednom komorom Srbije organizovalo nacionalni dijalog u Nišu kome su učestvovali predstavnici državnih institucija, obrazovnih ustanova, privrede i organizacije civilnog društva na Nacionalnom dijalogu.

Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede je istakla da je neophodno iskoristiti snagu znanja kako bi se poboljšali prehrambeni sistemi i kako bi oni obezbedili sigurnu hranu, pristupačnu za sve, a istovremeno čuvajući prirodne resurse i boreći se protiv klimatskih promena.

„Globalna tema ove godine je voda – neophodna za postojanje svih živih bića na Zemlji, ali i za proizvodnju hrane, energije i industriju. Bez vode, nema razvoja, nema napretka, nema budućnosti. Neophodno je da podstaknemo društvo na sistemske promene u razmišljanju, kulturi i odnosu prema resursima, ali da i mi svi kao pojedinci učinimo sve što je u našoj moći da niko ne bude izostavljen“, dodala je ona.

Prepoznajući značaj transformacije sistema hrane za ruralni, ekonomski i društveni razvoj, Srbija je ove godine učestvovala na UN Samitu o sistemima hrane i ukazala na planove da preoblikuje infrastrukturu za ruralni razvoj, posebno za navodnjavanje i skladištenje, ubrza proces inovacije i digitalizaciju sektora, promoviše održivu proizvodnju i potrošnju i uloži u inovativne načine finansiranja za male poljoprivrednike.

U skladu sa ovogodišnjom globalnom temom Svetskog dana hrane, pod sloganom „Voda je život. Voda je hrana. Da niko ne bude izostavljen.“, učesnici su posebnu pažnju posvetili važnosti očuvanja i odgovornog korišćenja vodenih resursa, posebno u poljoprivrednoj proizvodnji. Zaključak je da su za unapređenje sistema upravljanja vodama, potrebni podaci, inovacije, investicije i tehnologije koje će omogućiti poljoprivrednicima, ali i privatnom sektoru efikasniju upotrebu vode – u cilju očuvanja ovog vrednog resursa.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.07.2024.

Podsticaji države od 450 miliona dinara

25.07.2024.

Uskoro Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na  podsticaje u  stočarstvu za krave za uzgoj  teladi za tov za 2024. godinu

22.07.2024.

Ministarstvu poljoprivrede biće prebačeno 3,67 milijardi dinara

20.07.2024.

Uskoro Javni poziv za premiju za mleko za drugi kvartal 2024. godine

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

15.07.2024.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o reproduktivnom materijalu šumskog drveća

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca