Vinarija Milićević: Mesto na kome se rađa hedonizam

Dešavanja na vinskoj sceni Srbije poslednjih nekoliko godina  pokazuju da su  promene koje su obeležile njen uspon poslednjih godina sada ustupile mesto konsolidaciji postignutih rezultata.

To važi i za vinarije i vinare, ali i trgovce vinima, vinske manifestacije, vinske medije, pa i publiku koja je dostigla zavidnu zrelost. Ono što je do juče bila novost, postalo je sada novi standard, a novi akteri izrasli su u mnogim segmentima u nove lidere.

Vladan Milićević, je diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva. Još kao mali ima je viziju da jednog dana postane poznati vinar. Zato je prvo upisao srednju poljoprivrednu školu,  a kasnije i Poljoprivredni fakultet. Posle završenog fakulteta, desvedesetnih godina je bilo teško zaposlati se i ući konkretno u misliju koju je zamislio. Bavio se raznim poslovima, kao i svi mi koji smo rođeni sedamdestih godina.  Vladan otvara firmu VIR SISTEM doo 2005. godine sa sedištem  u Beogradu.

 

Zvaničani su  partneri i distributeri nemačkih firmi Viking Corporation → Viking Group → Viking SupplyNet → Minimax Viking Group za opremu za gašenje požara, D+H Mechatronic AG za opremu za odimljavanje i prirodnu ventilaciju za tržište Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Pre 10 godina u Maloj Ivanči Vladan počinje da pravi vino za svoje potrebe. Za sebe kaže da je hedonista.

„U vreme kada većina jede s nogu, hedonisti će pre izabrati dobar restoran ili pak skuvati večeru po svom ukusu uz čašu dobrog vina, priča nam Vladan i dodaje: Ja pratim  trendove, volim  da sam  u toku sa novitetitema, upoznajem  nove, interesantne ljude.

Vinograd podiže pre sedam godina, prvo merlo na 1 ha,  a 2023. godine na sedamdeset ari caberne frank. Dosta je proučavao i ističe:

„Pod imenom Merlo (Merlot), u Francuskoj se pojavljuje 1824. godine, a u Italiji kao Bordo tri decenije kasnije. Smatra se da je merlo potomak kaberne frana, a srodnik sorti kaberne sovinjon, malbek i karmenere, s kojom su ga u francuskoj često mešali. U prilog ovoj tvrdnji govori i činjenica da je sve do 1993. godine.

Cabernet franc je sorta grožđa koja potiče iz Francuske, na čijem se prostoru i najviše uzgaja. Cabernet frank je takođe predak mnogim drugim sortama grožđa iz oblasti Bordoa.

U Bordou u sedamnaestom veku, ukršta se sa, kako će se ispostaviti, svojim savršenim partnerom – sauvingon blancom, od čega nastaje nova sorta. Iz ovog spoja rodila se jedna od najrasprostranjenijih i najpriznatijih sorta grožđa – Cabernet sauvignon. Iako se Cabernet franc najviše pominje baš u kontekstu svog doprinosa drugim sortama, svakako je loza koja poseduje veliku sopstvenu vrednost.

„Mi smo mala vinarija, koja nije opterećena velikim komercijalnim brojkama, a to nam daje prostor da možemo da eksperimentišemo Nismo opterećeni komercijalnim aspektom i zato je naša proizvodnja oko 6.000 litara merloa. Naravno tu nećemo stati, dobili smo i subvencije od Ministarstva poljoprivrede, za izgradnju i opremu vinarije. Naravno to nije dovoljno pa sam uložio i svoja sredstva, priča nam Vladan.

Pitali smo Vladana šta bi on promenio u srpskom vinarstvu? Kao iz topa je istakao:

– Treba ulagati u nove  vinograde, jer je to osnova  razvoja vinarstva.  Izgradnja vinarija i nabavka opreme za vinarije, što je finansijski izuzetno zahtevno.

Dobitnici su i zlatne medalje Mundus vini i AWC wiena za berbu 2021.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.05.2024.

Prvi regionalni vinski festival „Pančevo Wine Weekend“

20.05.2024.

Srpska vina na sajmu u Londonu

13.05.2024.

Još jedan Festival vina u nizu

09.05.2024.

17. po redu Međunarodni sajam meda i vina

09.05.2024.

Ovo vino mogu da piju samo oni sa dubokim džepom

06.05.2024.

Kako muzika utiče na ukus vina

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca