Čaj da pluća ponovo budu u punoj snazi

Beli oman je višegodišnja biljka sa debelim kratkim, razgranatim korenovim sistemom. Stablo je  uspravno, izbrazdano,  pri vrhu slabo razgranato. Ima krupno i duguljasto lišće. Glavice krupne do 8cm u prečniku, pojedinačne ili u razređenim gronjama. Cveta od jula do septembra.

Raste na vlažnim travnatim terenima, na livadama, kraj reka i potoka. Najcešće  na istočnim stranama i padinama do 1000m nadmorske visine. Za razvoj zahteva nešto toplija staništa, ali dobro podnosi uslove polu senke. Raste kao korov na vlažnim livadama, kraj potoka i reka, pored puteva, železničkih pruga i kanala, u živim ogradama, na obodima šuma i vinograda. Mestimično se može javiti u velikom broju i zakoroviti livadu. U Vojvodini je rasprostranjena na području Srednjeg Banata.

Lekoviti delovi biljke: Krtola i korenje (Radix Inulae helenii).

Upale pluća, bronhitis, tuberkoloza pluća i sve tegobe vezane za disajne puteve leči čaj od omana  (Inulae radix). Čisti pluća, jača krv i izlučuje sluz. Sprečava spazam u plućima. Koren ove biljke ima karakterističnu aromu, pa se melje u prah i dodaje duvanu da poboljšava miris i ukus. Pije se kao čaj, ali se može praviti i sirup od korena.

Foto: Staro seme
Foto: Staro seme

U narodnoj medicini žvakanje svežeg, dobro očišćenog korena preporučuje se kao sredstvo za podsticanje apetita, jer njegovi gorki aktivni sastojci stimulišu lučenje sokova za varenje, a visoka koncentracija inulina stimuliše crevni tranzit. Sveži listovi omana primenjuju se za zarastanje rana i vlažnih ekcema. Čaj od korena tradicionalno se koristio za lečenje tuberkuloze. U letnje doba, na selu, omanov koren se koristio i kao sredstvo protiv komaraca, tako što se njime posipao žar.

Sirup se priprema na sledeći način: 50gr omana se kuva 20 minuta  u pola litra vode i topao se sipa u pola tegle meda.

Čaj od zove, omana i plućnjaka idealna je kombinacija koja pomaže da pluća ponovo budu u punoj snazi. Narodni travar Momčilo Antonijević godinama se bavi lekovitim biljem, a na svom Youtube kanalu „Snaga bilja“, redovno savetuje i upoznaje nas sa svim blagodetima koje lekovite biljke mogu da nam donesu.

Čaj od omana možete kupiti u svim bolje snabdevenim apotekama. Institut  Josif Pančić takođe proizvodi čaj od omana.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.07.2024.

Zaštita lekovitog bilja

16.07.2024.

Efikasan lek za mnoge tegobe

06.06.2024.

Uzgoj lekovitog bilja na malim površinama

28.03.2024.

Začin, čaj i sredstvo za inhalaciju

26.03.2024.

Kako se gaji neven

22.03.2024.

Neprocenjiv dar prirode

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca