Za ribnjake 20 miliona dinara

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je danas dodelu ugovora vrednosti od gotovo 20 miliona dinara korisnicima koji su dobili sredstva za podizanje novih ribnjaka i rekonstrukciju postojećih na teritoriji AP Vojvodine za 2023. godinu.

Podršku su dobila preduzeća iz Bača, Sečnja, Kanjiže, Barande i Deronja, koja su u projekte na ribnjacima uložila 18,6 miliona dinara sopstvenih sredstava, navedeno je u saopštenju Pokrajinske vlade. Ugovore je uručio pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Milan Dozet, koji je istakao da resorni sekretarijat redovno podržava ribarsku proizvodnju.

Na teritoriji Vojvodine se nalazi oko 13.500 hektara ribnjaka, od čega je oko 7.500 u eksploataciji. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo svake godine izdvaja do 70 odsto bespovratnih sredstava za podizanje ili rekonstrukciju ribnjaka. Trudimo se da učestvujemo u tome kako bi se poboljšala eksploatacija postojećih ribnjaka, rekao je Dozet.

Ribarska preduzeća iskoristiće dobijena sredstva za rekonstrukciju postojećih jezera, izradu i obnovu nasipa na ribnjaku, kao i izgradnju novih zimovnika. Njihovi predstavnici naglašavaju da je potražnja za ribom u porastu, a kao jedan od većih problema u ovoj oblasti navode nemogućnost osiguranja ribe.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prepoznaje potrebu da pomogne i pospeši ribarsku proizvodnju na teritoriji AP Vojvodine i planira da i naredne godine izdvoji sredstva za ovu namenu.

Obezbeđivanjem uslova za obnavljanje ribnjaka i proširenjem površina utiče se na povećanje proizvodnje i kvaliteta ribe, a time i na smanjenje uvoza, što bi predstavljalo znatan napredak s obzirom na to da je ribarstvo u Srbiji nedovoljno razvijena i zapostavljena poljoprivredna delatnost, uprkos činjenici da se radi o veoma profitabilnoj proizvodnji, za koju u AP Vojvodini postoje veoma povoljni prirodni uslovi“, navedeno je u saopštenju.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.06.2024.

Izdvojeno 25 miliona dinara za održavanje manifestacija

13.06.2024.

Podrška mladim poljoprivrednicima

12.04.2024.

Veliko interesovanje mladih poljoprivrednika za ovaj konkurs

14.03.2024.

POKRAJINA OBJAVILA KONKURS ZA UNAPREĐENJE STOČARSTVA

12.03.2024.

Za održavanje tradicionalnih manifestacija 25 miliona

09.03.2024.

Pokrajina izdvaja 115 miliona dinara za ove namene

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca