Cvet kao prekrivač

Gailardija je cveće živih, veselih boja. Poznata je i po nazivima kokarda, cvet prekrivač, a pošto podseća na jarko obojene prekrivače koje su pravili američki Indijanaci otuda i naziv indijski prekrivač.

Toleriše i najtoplija mesta, dok u hladovini raste u visinu, a cvetovi su sitniji. Gailardiji odgovaraju sunčana ili umereno senovita mesta. Prihranjivanje nije neophodno, ali podloga mora da bude dobro drenirana. Na primer, tešku i glinovitu zemlju treba prvo obogatiti peskom. Na početku sezone preporučuje se prihranjivanje gailardije đubrivom sa produženim dejstvom ili dodavanje tečnog đubriva u vodu za zalivanje svake treće nedelje.

U toku leta gailardiju treba povremeno zalivati. Dobro podnosi sušu, a ako je zemljište suviše vlažno korenje istruli i može da propadne.

Precvetale cvetove treba redovno uklanjati, kako bi gailardija cvetala tokom celog leta.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

U toku leta gailardiju treba povremeno zalivati. Dobro podnosi sušu, a ako je zemljište suviše vlažno korenje istruli i može da propadne.

Rod Gaillardia obuhvata oko 20 vrsta jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka, koje potiču iz Severne i Južne Amerike. Ovaj rod pripada porodici Asteraceae.

Listovi gailardije su duguljasti, dlakavi i imaju nazubljene ili glatke rubove, a ponekad i rese.

Cveta od juna do oktobra. Cvet je sličan beloj radi, najčešće dvobojan žuto-crven, ali i u nijansama narandžaste, žute, ružičaste ili tamnocrvene boje. Pošto precveta i opadnu joj latice, ostaće veoma zanimljive zeleno-crvene kuglice, koje se postepeno suše i smanjuju.

Iako može da se razmnožava reznicama gailardija se lakše razmnožava semenom ili podelom odrasle biljke. Kada se gaji iz semena često cveta iste godine.

Dobre kombinacije su galiardije i ukrasnih trava, kao što su stipa tenuisima i penisetum. Ona može biti i središnja biljka na nekoj površini, a oko nje sadite jednogodišnje cvetnice ili nisku plavu travu – festucu glaucu. Takođe, možete je saditi i u ukrasne žardinjere i saksije na terasama. Celo leto će ulepšavati taj prostor.

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.04.2024.

Cvet koji raste u inat

15.02.2024.

Kraljica cveća

27.06.2023.

Biljka koja upija duvanski dim

08.02.2023.

Havortija – interesantna biljka

07.02.2023.

Cvet favorit u feng shui filozofiji

08.11.2022.

Omiljeveno baštensko cveće

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca