Nakon što je nekoliko godina proveo u inostranstvu radeći u ugostiteljstvu, Janoš Demeter je rešio da se vrati u Bečej, svoj rodni kraj, i krene da se bavi prvo kozarstvom, a kasnije i ovčarstvom. Janoš je u Parizu i Londonu radio u elitnim restoranima i hotelima gde je imao priliku da proba različite vrste sireva. Nešto kasnije se rodila ideja za ovim biznisom.
Od 2018. godine imaju malu farmu koza, a od skoro i ovaca. Janoš je osnovao poljoprivredno gazdinstvo “Demeter“ i počeo da uzgaja francuske alpske koze, a ubrzo zatim i da proizvodi sireve od kozjeg mleka.
“Imamo 37 koza na muži, 10 ovaca. Koze su alpino rase. Mlečnost alpske koze je među najvećim u odnosu na druge vrste koza jer je pri stvaranju ove rase korišćena upravo metoda selekcije visoke proizvodnje mleka. Mlečnost ove rase je od 500 do 800 litara tokom perioda jedne laktacije koja traje oko 280 dana. Stado daje oko 80 litara mleka dnevno. Grla su na ispaši, ne jedu nikakve koncentrate ni hemikalije, daju im jećam, kukuruz i soju, sami to melju. razne žitarice.
Što se tiče mleka, Virtemberg ovce mogu da proizvedu i do 150 litara, toku laktacije od 6 meseci. Kod ovaca je važan odgoj, kao i da ovce budu pitome i lake za rad.
Sireve je, kaže naučio uglavnom sam da pravi. Pohađao je razne kurseve u Mađarskoj, a zanat je ispekao od proverenih majstora. Isprva je isprobavao različite recepte, da bi danas svojim kupcima mogao da ponudi najkvalitetnije kozije o ovčje sireve.
Prvo sam počeo da proizvodim mladi sir, koji je najjednostavniji. Kasnije sam nabavio recept za polutvrdi i dimljeni sir. To nam se mnogo svidelo i „ispalo“ je odlično. Ko god je probao, bio je zadovoljan. Dimljeni sir je postao zaštitni znak našeg gazdinstva, jer upravo ovu vrstu najviše prodajemo. Nedavno smo počeli da proizvodimo mladi, ali malo zreliji sir u maslinovom ulju sa belim lukom i raznim začinima. Prošle godine smo pravili i kefir od kozjeg mleka, ali izgleda da ljudi nisu navikli na to, iako je veoma zdravo i ukusno“, objašnjava naš sagovornik.
Sireve osim Bečejaca imaju prilike da probaju i ostali potrošači. Skoro je svoje sireve izlagao na Balkan Cheese Festival-u, izložba autohtonih sireva Balkana. Na XVI Balkan Cheese Festival, prema glasovima stručnog žirija u posebnoj kategoriji sireva poljoprivredno gazdinstvo “Demeter”osvojilo je prvo mesto za dimljeni kozji sir!
Da bi se neko bavio ovim poslom, najpre mora voleti životinje, kaže naš domaćin i dodaje da potreban mukotrpan rad, trud i strpljenje. Pored toga, potreban je izvestan kapital za početak proizvodnje.